Śliwka

Śliwki to owoce drzew i krzewów z rodziny różowatych. Najpopularniejszą odmianą są śliwki węgierki, mirabelki czy renklody. Ich skórka może mieć kolor fioletowy, czerwony, żółty i granatowy z charakterystycznym nalotem. Kształt owoców jest zazwyczaj zbliżony do okrągłego bądź wydłużony, owalny.

Smak większości odmian jest zazwyczaj słodki, przyjemny, choć zdarzają się ich przeciwieństwa o posmaku kwaśnym, cierpkim. Zawierają witaminę C,A i E oraz witaminy z grupy B, polifenole, błonnik, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Posiadają łagodzące działanie na układ nerwowy, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol, wpływają korzystnie na dobre samopoczucie, opóźniają procesy starzenia, poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy.

W kuchni wykorzystuje się je do dżemów, powideł, kompotów, konfitur czy nalewek. Są doskonałym dodatkiem do ciast jak i wędlin i mięs. Śliwki szczególnie polecane są osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit i układu pokarmowego oraz odchudzającym się.

Polecane przepisy ze śliwkami: