Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Suszone śliwki pieczone w plastrach boczku
Suszone śliwki zawijane w plastry boczku

Suszone śliwki pieczone w plastrach boczku

Przekąska na każdą okazję, która zawsze wszystkim bardzo smakuje. Suszone śliwki w boczku to nieodzowny element zimnej płyty podczas przyjęcia lub zwyczajnej “posiadówki” w gronie najbliższych. Boczuś zapieczony w piekarniku wytapia nadmiar tłuszczu, nabiera przyjemnej chrupkości. W połączeniu ze słodkością suszonej śliwki tworzy smakowite słodko – wytrawne połączenie.

By przekąska jeszcze apetyczniej prezentowała się wśród przystawek, ułóż ją na drewnianej desce do serwowania lub na ozdobnym półmisku wyłożonym liściem sałaty. Takie niewymagające drobiazgi nadają wyjątkowości przystawkom i czynią je smaczniejszymi dla oczu.

Suszone śliwki zawinięte w boczku

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

180

kcal

Suszone śliwki pieczone w plastrach boczku. Banalnie prosta i przepyszna przekąska na każdą okazję. Śliwki z boczkiem z piekarnika.

Składniki:

  • 20 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek

  • 20 plastrów boczku surowego lub parzonego cienko pokrojonego

  • krótkie wykałaczki


Sposób przygotowania:

  • Upewnij się że suszone śliwki nie zawierają pozostałości po pestkach, by później nie połamać zębów podczas degustacji.
  • Każdą ze śliwek ułóż na krótszym boku plastra boczku, zwijaj w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Przekłuj wykałaczką zapobiegając rozwijaniu się rulonika.
  • Gotowe roladki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 – 30 minut, aż boczek zarumieni się, delikatnie wytopi i nabierze chrupkości.
  • Po upieczeniu ułóż boczki ze śliwką na ręczniku papierowym, odsączając nieco z nadmiaru tłuszczu. Następnie ułóż na drewnianej desce lub dekoracyjnym półmisku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*