Soda oczyszczona

Soda oczyszczona to nazwa handlowa związku chemicznego – wodorowęglanu sodu. Właściwości sody oczyszczonej odkryli mieszkańcy kolonialnej Ameryki. Jest substancją delikatnie żrącą, co stanowi o jej działaniu czyszczącym, neutralizuje kwasy i pochłania zapachy.

Ma również właściwości fermentujące i spulchniające, dzięki czemu można dodawać ją do wypieków zamiast drożdży i proszku do pieczenia. Soda oczyszczona wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, pomaga w walce ze zgagą,łagodzi rany po ukąszeniach owadów, pomaga odświeżyć oddech oraz pomaga w leczeniu mukowiscydozy. Substancji można używać podczas gotowania potraw. Niektóre z warzyw np. kalafior w trakcie obróbki termicznej wydają nieprzyjemne zapachy, które można zredukować poprzez dosypanie do garnka niewielkiej ilości sody oczyszczonej.

Oprócz tego można jej użyć, by pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki i zamrażarki. Pozwala uniknąć zważenia się gotowanego mleka, szczypta sody oczyszczonej pomoże usunąć nadmiar kwasowości oraz sprawia, że schabowe są bardziej chrupiące.

Przepisy z sodą oczyszczoną