Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Jogurtowe pancakes z syropem klonowym
Jogurtowe pancakes z syropem klonowym

Jogurtowe pancakes z syropem klonowym

Najprawdziwsze amerykańskie naleśniki na bazie jogurtu naturalnego, polane szczodrze złocistym syropem klonowym. Jogurtowe pancakes ułożone w charakterystyczną naleśnikową wieżę, udekorowane świeżymi malinami. Rozkoszne śniadanie dla małych i większych smakoszy.

Niewielkie naleśniki z jaj, mąki, jogurtu naturalnego i masła podbiły świat. Świeżo usmażone rumiane placuszki, którym nie sposób się oprzeć. Syrop klonowy to niezastąpiony, jego smak ciężko porównać do miodu czy karmelu. Jest słodki, ale słodycz jest bardziej zrównoważona i delikatniejsza, a konsystencja syropu zdecydowanie rzadsza.

Jogurtowe naleśniki amerykańskie z syropem klonowym

Jogurtowe naleśniki amerykańskie z syropem klonowym

5 z 32 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Amerykańskie pancakes z jogurtem naturalnym. Polane obficie złocistym syropem klonowym i udekorowane świeżymi malinami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 2 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 20 g 20 miękkiego masła

  • 1 łyżka 1 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 160 g 160 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 sody oczyszczonej

  • 400 g 400 jogurtu naturalnego

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia naleśników

  • DODATKI
  • 50 ml 50 syropu klonowego kanadyjskiego

  • 100 g 100 świeżych malin

  • garść orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Miękkie masło utrzyj ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili wbij 2 całe jajka i ucieraj aż cała masa się połączy. Na początku może się zważyć, ale po chwili mieszania ujednolici się.
  • Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną oraz duże opakowanie jogurtu naturalnego. Miksuj do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej.
  • Patelnię przesmaruj cienką warstwą tłuszczu, najlepiej używając do tego kuchennego pędzelka silikonowego. Pod żadnym pozorem nie lej dużo oleju ani masła. Patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika.
  • Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką lub tubą niewielkie płaskie placuszki. Smaż na średnim ogniu z każdej strony, do lekkiego przyrumienienia. Z podanego przepisu powinno wyjść około 20 naleśników. Po usmażeniu naleśniki układaj na talerzykach 1 na drugim tworząc pankejkową wieżę.
  • DODATKI
  • Placuszki udekoruj świeżymi malinkami lub innymi owocami sezonowymi, orzechami i porządną porcją złocistego syropu klonowego, który zapewni zrównoważoną słodycz.

Uwagi:

  • Placuszki koniecznie smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*