Syrop klonowy

Syrop klonowy to produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego. Jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można przechowywać go przez około 18 miesięcy. Najwięcej tego produktu produkuje się w Kanadzie oraz w USA. Jest płynny i gęsty.

Ma złocisty kolor, przypominający miód. W sklepach można spotkać syropy jaśniejsze i ciemniejsze. Im ciemniejsza barwa, tym mocniej zaszedł proces karmelizacji cukru w trakcie odparowywania syropu. Za cenniejsze uznaje się syropy jasne. Mają one delikatny smak i słodzą bez zmieniania smaku potrawy. Zawiera witaminy z grupy B, cukier oraz składniki mineralne: mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen. Syrop klonowy pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym czy cukrzycy typu II, może cofać zmiany miażdżycowe oraz obniża poziom złego cholesterolu. Najpopularniejszym zastosowaniem syropu klonowego jest polewanie nim naleśników, gofrów lub racuchów.

Dzięki temu, że dobrze rozpuszcza się w wodzie można nim słodzić ciepłe napoje, drinki i koktajle. Ciemniejsze syropy sprawdzą się jako marynata do mięs, a wszystkie jego rodzaje można stosować do wypieków.

Przepis na dania z syropem klonowym: