Szczypiorek

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. To bylina o rurkowatych, cienkich liściach i rozbudowanym systemie korzeniowym. Charakteryzuje się ostrym, mocno wyczuwalnym zapachem i smakiem. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej.

Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Cechuje się niską kalorycznością. Zawiera witaminy A, C i K oraz składniki mineralne takie jak: miedź, żelazo, potas i magnez. Szczypiorek wzmacnia kości, poprawia odporność, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, obniża stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga pracę oczu oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Posiekane liście szczypiorku dodaje się do potraw z jajek: jajecznicy, omletów, jajek sadzonych, past jajecznych, a także do twarożku, zup, chłodników, sałatek i ziemniaków.

Można go wykorzystać także do przygotowywania masła szczypiorkowego i dipów. Używa się go również do kanapek i do posypania potraw tuż przed ich podaniem.

A do czego wykorzystać szczypiorek?