Szpinak

Szpinak to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych. Pochodzi z Południowo-zachodniej Azji. Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: żelazo, witamina C, A, B2, magnez, przeciwutleniacze, mangan, wapń, fosfor, jod, sód i potas.

Korzystnie wpływa na pracę mózgu poprawiając pamięć i koncentrację, przeciwdziała procesom starzenia, wykazuje działanie antynowotworowe, wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i złego cholesterolu i poprawia wzrok. Podawany jest osobom chorującym na anemię, będącym w stresie, narzekającym na ból i zawroty głowy oraz kobietom ciężarnym, ze względu na kwas foliowy, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju dziecka.

Wykluczyć ze swojej diety szpinak powinny osoby, które mają problemy z kamieniami nerkowymi lub skłonnościami do ich odkładania, chorujący na dnę moczanową lub osoby z osteoporozą. Nadaje się do sałatek warzywnych, farszu do pierogów czy naleśników, jako duszony dodatek do drugiego dania oraz jako składnik koktajli, zup czy przekąsek.

Polecane przepisy na szpinak: