Strona główna » Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym
Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym

Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym

W moim mieście, właściwie po drugiej stronie mojego miasta, znajduje się najlepiej zaopatrzony warzywniak, w jakim kiedykolwiek robiłam zakupy. Każdego tygodnia jadę na zakupy specjalnie tak daleko, by dostać pełnowartościowe i smaczne produkty. Cenię sobie jakość wszystkich składników i półproduktów, których używam w swojej kuchni. Ponieważ dobra jakość warzyw czy mięsa, to połowa sukcesu podczas gotowania i wypieków. Nawet najlepszy kucharz świata, gotując z nieświeżych lub słabych składników, nie wyczaruje wyśmienitej potrawy.

W moim ulubionym osiedlowym warzywniaku dorwałam śliczny bukiet liści szpinaku, jeszcze z korzonkami. Zachęcił mnie przepiękny odcień zieleni i sztywność listków, świadczyła o świeżości. W mojej głowie od razu powstało kilka pomysłów, jednym z nich jest klasyczny makaron ze szpinakiem. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.

Liście szpinaku w sosie śmietankowym

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie (kcal)

220

kcal

Świeży szpinak w sosie śmietanowym z kawałkami polędwiczek kurczaka. Pomysł na obiad z makaronem i delikatnym sosem. Danie gotowe w 20 minut.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 100 g makaronu penne

  • 300 g polędwiczek z kurczaka

  • DODATKOWO
  • 50 ml oleju rzepakowego

  • gałka muszkatołowa, ziołowa przyprawa prowansalska, sól i świeżo mielony pieprz

  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

  • Czosnek obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli szpinak posiada grube łodyżki i korzonki, można je odkroić.
  • Na maśle podsmażyć przez chwilkę posiekane ząbki czosnku. Dodać liście świeżego szpinaku i dusić do miękkości. Przyprawić sporą ilością mielonej gałki muszkatołowej oraz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlać śmietankę 30 % i gotować na niewielkim ogniu przez chwilę. Powstały sos będzie dość rzadki, jednak po wymieszaniu z makaronem, nadmiar płynu zostanie wchłonięty.
  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, stosując się do zaleceń czasowych na opakowaniu produktu. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku i przepłukać chłodną bieżącą wodą.
  • Polędwiczki z kurczaka oczyścić z ewentualnych żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso z polędwiczek jest o wiele bardziej soczyste i jędrne, niż mięso z piersi kurczaka. Dlatego o wiele chętniej sięgam po tę część podrobów.
  • Mięso oprószyć solą oraz suszonymi ziołami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i na nim smażyć polędwiczki. Co jakiś czas kurczaka przemieszać, by usmażył się równomiernie z każdej strony.
  • Makaron wymieszać w garnku lub na głębokiej patelni z sosem śmietanowo szpinakowym oraz kawałkami usmażonego kurczaka. Podawać posypany tartym parmezanem lub serem grana padano.

Uwagi:

  • W sezonie warto użyć świeżego. Jednak z mrożonym szpinakiem danie też jest możliwe do wykonania. W tym przypadku szpinak należy najpierw rozmrozić na patelni.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. Genialne także ze spaghetti

  2. Zaproponowano w: Cuda natury. Czosnek pospolity i jego właściwości | ProstePesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*