Przepis | Strona główna | Makarony | Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym
Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym

Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym

W moim mieście, właściwie po drugiej stronie mojego miasta, znajduje się najlepiej zaopatrzony warzywniak, w jakim kiedykolwiek robiłam zakupy. Każdego tygodnia jadę na zakupy specjalnie tak daleko, by dostać pełnowartościowe i smaczne produkty. Cenię sobie jakość wszystkich składników i półproduktów, których używam w swojej kuchni. Ponieważ dobra jakość warzyw czy mięsa, to połowa sukcesu podczas gotowania i wypieków. Nawet najlepszy kucharz świata, gotując z nieświeżych lub słabych składników, nie wyczaruje wyśmienitej potrawy.

W moim ulubionym osiedlowym warzywniaku dorwałam śliczny bukiet liści szpinaku, jeszcze z korzonkami. Zachęcił mnie przepiękny odcień zieleni i sztywność listków, świadczyła o świeżości. W mojej głowie od razu powstało kilka pomysłów, jednym z nich jest klasyczny makaron ze szpinakiem. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.

Liście szpinaku w sosie śmietankowym

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie (kcal)

220

kcal

Świeży szpinak w sosie śmietanowym z kawałkami polędwiczek kurczaka. Pomysł na obiad z makaronem i delikatnym sosem. Danie gotowe w 20 minut.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 100 g makaronu penne

  • 300 g polędwiczek z kurczaka

  • DODATKOWO
  • 50 ml oleju rzepakowego

  • gałka muszkatołowa, ziołowa przyprawa prowansalska, sól i świeżo mielony pieprz

  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

  • Czosnek obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli szpinak posiada grube łodyżki i korzonki, można je odkroić.
  • Na maśle podsmażyć przez chwilkę posiekane ząbki czosnku. Dodać liście świeżego szpinaku i dusić do miękkości. Przyprawić sporą ilością mielonej gałki muszkatołowej oraz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlać śmietankę 30 % i gotować na niewielkim ogniu przez chwilę. Powstały sos będzie dość rzadki, jednak po wymieszaniu z makaronem, nadmiar płynu zostanie wchłonięty.
  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, stosując się do zaleceń czasowych na opakowaniu produktu. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku i przepłukać chłodną bieżącą wodą.
  • Polędwiczki z kurczaka oczyścić z ewentualnych żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso z polędwiczek jest o wiele bardziej soczyste i jędrne, niż mięso z piersi kurczaka. Dlatego o wiele chętniej sięgam po tę część podrobów.
  • Mięso oprószyć solą oraz suszonymi ziołami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i na nim smażyć polędwiczki. Co jakiś czas kurczaka przemieszać, by usmażył się równomiernie z każdej strony.
  • Makaron wymieszać w garnku lub na głębokiej patelni z sosem śmietanowo szpinakowym oraz kawałkami usmażonego kurczaka. Podawać posypany tartym parmezanem lub serem grana padano.

Uwagi:

  • W sezonie warto użyć świeżego. Jednak z mrożonym szpinakiem danie też jest możliwe do wykonania. W tym przypadku szpinak należy najpierw rozmrozić na patelni.

Jeden komentarz

  1. Genialne także ze spaghetti

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*