Przepis | Strona główna | Dania główne | Zielone naleśniki szpinakowe z kurczakiem
Zielone naleśniki szpinakowe z kurczakiem

Zielone naleśniki szpinakowe z kurczakiem

Czarujące zielone naleśniki szpinakowe faszerowane kawałkami piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem. Odcień naleśników prezentuje się uroczo. Szpinak nadaje intensywny odcień, ale jest praktycznie niewyczuwalny w cieście. Dzięki temu naleśniki będą smakowały także tym, którzy za szpinakiem nie przepadają i wręcz go unikają.

Wytrawne naleśniki z dodatkiem szpinaku

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

270

kcal

Szpinakowe naleśniki nadziewane kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem. Podczas zapiekania w piekarniku ser się roztapia i otula całe nadzienie.

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka swojskie

  • 1 szklanka letniego mleka 2,5 %

  • 1 szklanka letniej wody

  • 80 g mrożonego szpinaku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + tłuszcz do smażenia

  • szczypta soli

  • NADZIENIE
  • 400 g fileta z piersi kurczaka

  • 100 g pieczarek

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 100 ml śmietanki 30 %

  • 100 g sera żółtego mozzarella

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • SMAŻENIE NALEŚNIKÓW
  • Jajka wbij do misy miksera. Rozbij je za pomocą rózgi kuchennej jedynie do ujednolicenia konsystencji, bez zbędnego ubijania.
  • Wlej płynne składniki: mleko, wodę i olej oraz wsyp szczyptę soli i przesianą przez sito mąkę. Dodaj mrożony szpinak i zmiksuj do połączenia i pozbycia się wszelkich grudek. Masę pozostaw na 10 minut, po czym ponownie wymieszaj.
  • Przygotuj patelnię o nieprzywierającej powłoce, najlepsza jest specjalna patelnia do smażenia naleśników. Skrop ją odrobiną oleju do smażenia i mocno rozgrzej.
  • Na patelnię wlej 1 chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadź po całej patelni. Naleśniki smaż po obu stronach do przyrumienienia. Przed smażeniem każdej kolejnej porcji ciasta, ponownie wlej na patelnię kilka kropli oleju. Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim.
  • NADZIENIE
  • Filet z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Oba składniki podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Kiedy mięso zacznie się ścinać, posyp wszystko solą i czarnym pieprzem.
  • Do śmietanki 30 % dodaj 2 łyżki mąki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj za pomocą rogolki. Wlej do smażącego się kurczaka z pieczarkami i podgrzej jeszcze przez chwilę do zagęszczenia sosu.
  • Żółtą mozzarellę w kostce zetrzyj na grubym tarle lub pokrój w niewielkie słupki.
  • Na brzeg każdego naleśnika nałóż niewielką ilość kurczaka z sosem śmietanowym, posyp serem i zawiń w rulonik. Układaj kolejno w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiecz w piekarniku przez 30 minut.

Uwagi:

  • W zależności od upodobań ilość szpinaku w cieście naleśnikowym można zmodyfikować. Jeśli minimalnie zwiększysz ilość szpinaku, naleśniki będą miały intensywniejszy odcień zieleni. Natomiast smak szpinaku jest praktycznie nie wyczuwalny.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*