Szynka parmeńska

Szynka parmeńska to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Jest lekko solona, ma też wyjątkowy, nieco słodki smak, który zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez ok. jeden rok. Szynka parmeńska ze względu na proces wytwarzania, jest produktem całkowicie naturalnym.

Nie zawiera żadnych stabilizatorów, ulepszaczy, polifosforanów, azotanów, azotynów, które są stosowane w przypadku szynek tradycyjnych. Zawiera mało tłuszczu, jest bogata w białko, wolne aminokwasy, fosfor, witaminy i jest łatwo przyswajalna przez organizm. Jest lekkostrawna i ma obniżoną zawartość cholesterolu. Zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, a przede wszystkim chorobie niedokrwiennej serca oraz chorobie wieńcowej.

Najbardziej smakuje pokrojona w bardzo cienkie plasterki, z dodatkiem melonów, gruszek, winogron czy fig. Nadaje się do kanapek, sałatek i omletów. Można ją jeść również samą bez dodatków.

Przepisy z szynką parmeńską: