Truskawka

Truskawki to roślina mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Uzyskano ją w Europie początkiem XVIII w. Jest rośliną uprawną. Są to czerwone owoce o charakterystycznym zapachu i przyjemnym smaku. Jest podobna do poziomki, ale większa.

Zawierają witaminę C, A i E oraz witaminy z grupy B, białko, błonnik oraz żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i mangan. Poprawiają apetyt, leczą bóle gardła i chrypkę, przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego, polepszają trawienie, pobudzają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, wykazują właściwości nowotworowe, wspierają układ odpornościowy, wspierają perystaltykę jelit, obniżają poziom złego cholesterolu oraz mogą wybielać zęby. Zawierają niski indeks glikemiczny, także mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

Są również zalecane osobom cierpiącym na anemię i nadciśnienie tętnicze. Z truskawek możemy zrobić koktajle, ciasta, desery, sałatki, zupy czy przystawki. To idealny owoc na przetwory: soki, kompoty, dżemy, konfitury i marmolady. Najsmaczniejsze są jednak świeże, jadane na surowo.

Co przygotować z truskawek?