Winogrono

Winogrono to owoc roślin z rodziny winoroślowatych, głównie winorośli właściwej. To jagody winorośli. Wyróżnia się białe, zielone oraz czerwone. Skórka jest delikatna i cienka, a owoce są słodkie i smaczne. Czasem zawierają małe pestki. Winogrona można jeść w postaci surowej, lub można je przetwarzać,.

Główne produkty spożywcze uzyskiwane z tego owocu to dżem, sok, galaretka, wino i rodzynki. Powstaje również ocet winny i olej z pestek l winogron. Zawierają witaminę A,C, K i E, witaminy z grupy B, pektyny, garbniki, beta-karoten, błonnik, oraz minerały: cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Nie powinny być konsumowane a dużej ilości przez osoby odchudzające się, ponieważ są kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny.

Winogrono reguluje pracę układu pokarmowego, wykazuje działanie moczopędne, wzmacniają prawidłową pracę serca i układu kostnego, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomaga pracę systemu nerwowego, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu, działa wspomagająco w terapii nowotworów oraz działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Co można przygotować z winogrona?