Wiśnia

Wiśnia to rodzaj roślin z rodziny różowatych. Występuje w około 60 gatunkach, głównie we wschodniej Azji. Jest to mały, kulisty owoc. Może mieć barwę czerwoną, ciemno-bordową lub żółtą. Posiada oryginalny słodko-kwaśny smak.

Zawiera witaminę A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, błonnik, pektyny i minerały: cynk,fosfor,magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Zapobiega procesom starzenia się skóry, zmianom miażdżycowym, poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga obniżyć cholesterol we krwi, stabilizuje pracę serca, chroni przed chorobami układu krążenia, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz zwiększa ogólną odporność organizmu. Jest niskokaloryczna, dlatego warto je włączyć do diety odchudzającej.

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są zjadane świeże. Z wiśni możemy zrobić soki, dżemy, nalewki oraz powidła. Idealnie pasują do dań wytrawnych w postaci sosu lub duszone. Nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na owrzodzenie żołądka, chore na cukrzycę typu II i otyłe, gdyż jej owoce drażnią przewód pokarmowy i wzmagają apetyt.

Polecane przepisy z wiśni: