Przepis | Strona główna | Alkohole | Wiśniówka – korzenna nalewka z wiśni
Wiśniówka - korzenna nalewka z wiśni

Wiśniówka – korzenna nalewka z wiśni

Nalewka wiśniowa domowej produkcji z aromatyczną, korzenną nutą przypraw. Jedna z najlepszych nalewek na długie jesienne i zimowe wieczory, doskonała na rozgrzanie przełyku i ciała. Smakuje doskonale w trakcie mrozów, spożywana wieczorami przy kominku.

Wiśniówkę przygotowałam zawczasu, zamierzam ją przelać do ozdobnych buteleczek i obdarować nią bliskich. Idealny alkohol podarowany od serca, na specjalne okazje.

Wiśniówka – korzenna nalewka z wiśni

5 z 6 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

1200

ml
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Domowa wiśniówka z korzennym aromatem kardamonu, goździków, wanilii i cynamonu. Nalewka na chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kg 2 wiśni

  • 1 litr 1 spirytusu

  • 500 g 500 cukru zwykłego

  • 10 ziaren 10 kardamonu

  • 10 10 goździków

  • 1 1 laska wanilii

  • 1 1 laska cynamonu


Sposób przygotowania:

  • Wiśnie umyj na sicie i pozostaw do odcieknięcia z nadmiaru wody. 10 wiśni pozostaw z pestkami, które zapewnią głęboki aromat. Pozostałe wydryluj.
  • Owoce wraz z cukrem i przyprawami umieść w gąsiorze. Wlej spirytus i wymieszaj zawartość butli poruszając ją kolistymi ruchami.
  • Gąsior zatkaj korkiem. Pozostaw wiśniówkę na co najmniej 6 miesięcy w chłodnym, zacienionym miejscu. Raz w tygodniu przemieszaj zawartość butli wykonując koliste ruchy.
  • Po pół roku alkohol zlej do butelek, przecedzając przez drobne sito.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*