Przepis | Strona główna | Alkohole | Wiśniówka – korzenna nalewka z wiśni
Wiśniówka - korzenna nalewka z wiśni

Wiśniówka – korzenna nalewka z wiśni

Nalewka wiśniowa domowej produkcji z aromatyczną, korzenną nutą przypraw. Jedna z najlepszych nalewek na długie jesienne i zimowe wieczory, doskonała na rozgrzanie przełyku i ciała. Smakuje doskonale w trakcie mrozów, spożywana wieczorami przy kominku.

Wiśniówkę przygotowałam zawczasu, zamierzam ją przelać do ozdobnych buteleczek i obdarować nią bliskich. Idealny alkohol podarowany od serca, na specjalne okazje.

Wiśniówka – korzenna nalewka z wiśni

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

1200

ml
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Domowa wiśniówka z korzennym aromatem kardamonu, goździków, wanilii i cynamonu. Nalewka na chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Składniki:

  • 2 kg wiśni

  • 1 litr spirytusu

  • 500 g cukru zwykłego

  • 10 ziaren kardamonu

  • 10 goździków

  • 1 laska wanilii

  • 1 laska cynamonu


Sposób przygotowania:

  • Wiśnie umyj na sicie i pozostaw do odcieknięcia z nadmiaru wody. 10 wiśni pozostaw z pestkami, które zapewnią głęboki aromat. Pozostałe wydryluj.
  • Owoce wraz z cukrem i przyprawami umieść w gąsiorze. Wlej spirytus i wymieszaj zawartość butli poruszając ją kolistymi ruchami.
  • Gąsior zatkaj korkiem. Pozostaw wiśniówkę na co najmniej 6 miesięcy w chłodnym, zacienionym miejscu. Raz w tygodniu przemieszaj zawartość butli wykonując koliste ruchy.
  • Po pół roku alkohol zlej do butelek, przecedzając przez drobne sito.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*