Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Kompot wiśniowy ze świeżych wiśni z lodem
Kompot wiśniowy ze świeżych wiśni z lodem

Kompot wiśniowy ze świeżych wiśni z lodem

Staram się nigdy nie kupować w sklepach napojów zabarwionych sztucznymi barwnikami, dosłodzonych olbrzymią ilością słodzików. Nie chcę nawadniać się w niezdrowy sposób. Organizm to nie śmieciarka, która przyjmie wszystko co mu podarujesz.

Znalazłam wiele zdrowych alternatyw dla wszechobecnej, sztucznej oferty spożywczej. Woda z cytryną i miętą, wszelkiego rodzaju domowe lemoniady, sok świeżo wyciśnięty z owoców. Jednakże są i kompoty, przepyszne o fantastycznym naturalnie intensywnym odcieniu. Schłodzony kompot do którego dodasz kostki lodu, jest przepyszny. Tak smacznego napoju nie kupisz w sklepie, w dodatku o takim czystym składzie.

Dzisiaj podrzucam banalnie prosty przepis na kompot ze świeżych wiśni. Ale zachęcam także do gotowania kompotu z innych owoców: jabłek, truskawek, rabarbaru czy czereśni.

Lodowy kompot wiśniowy z kostkami lodu

5 od 24 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapójKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

litr
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

90

kcal

Kompot wiśniowy, efektowne kostki lodu z zatopionymi owocami czerwonej porzeczki. Wymarzony lodowy napój na upały. Kompot ze świeżych wiśni.

Składniki:

  • KOMPOT WIŚNIOWY
  • 500 g świeżych wiśni

  • 1/3 szklanki cukru tradycyjnego

  • 1200 ml wody

  • KOSTKI LODU
  • czerwona porzeczka

  • przefiltrowana chłodna woda


Sposób przygotowania:

  • KOMPOT WIŚNIOWY
  • Wiśnie umieść w durszlaku i obmyj dokładnie wodą. W swoim przepisie na kompot nie dryluję wiśni. Gotowanie wiśni łącznie z pestką, daje intensywniejszy smak.
  • Wiśnie w całości umieść w szerokim garnku i zasyp cukrem. Pozostaw na 30 minut, by wiśnie puściły sok.
  • Wlej wodę i gotuj kompot pod przykryciem. Od momentu zagotowania, woda powinna delikatnie wrzeć przez 20 minut. Następnie bez odcedzania, pozostaw kompot w garnku do całkowitego ostudzenia.
  • Po wystudzeniu przelej do szklanego dzbanka. W czasie upałów kompot serwuj z kostkami lodu, będzie bardziej orzeźwiający. Poniżej znajdziesz przepis na efektowne kostki lodu z niespodzianką.
  • KOSTKI LODU
  • Przygotuj silikonowy pojemnik do zamrażania kostek lodu. Do każdego otworu wrzuć kilka owoców czerwonej porzeczki.
  • Wlej przefiltrowaną wodę i zamroź. W efekcie otrzymasz efektowne kostki lodu z zatopionymi owocami porzeczki.

Uwagi:

  • Kompot może służyć jako napój do obiadu, może być także serwowany na ciepło. W zależności od upodobań i potrzeb.

Jeden komentarz

  1. zdrowy napój bez konserwantów i w dodatku przepyszny

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*