Żelatyna

Żelatyna to naturalne rozpuszczalne białko, żelujące lub nieżelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu pochodzącego z kości, skóry i skórek oraz ścięgien zwierząt. Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, wspomaga odchudzanie, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, pobudza metabolizm, daje poczucie sytości oraz wspomaga odbudowę tkanki łącznej.

Żelatyna szczególnie popularna jest wśród sportowców oraz osób starszych, którzy bardziej narażeni są na urazy i kontuzje stawów. Można przygotować ją na wiele sposobów i spożyć ją w różnych produktach, jednak ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Żelatyna obecna jest w galaretkach owocowych, żelkach czy zimnych nóżkach. Żelatyna wiąże kawałki mięsa lub ryb w produktach mięsnych i garmażeryjnych. Umożliwia większe wiązanie wody i poprawia stabilność barwy wędlin i innych wyrobów mięsnych.

Jest niezbędna do wytwarzania wytrawnych galaretek z mięsem i warzywami oraz galaretek słodkich. Żelatyna coraz częściej jest używana jako powłoka w wędlinach i parówkach bezosłonkowych.

Przepisy z dodatkiem żelatyny: