Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia
Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia

Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia

Serniczek bez pieczenia z zatopionymi kawałkami orzechów włoskich i herbatnikami. Czarno biała masa serowa uformowana w trójkątny domek Baby Jagi, obficie oblana polewą aksamitną czekoladową z gorzkiego kakao. Kawałki orzechów włoskich miękną od masy serowej, nadając jej przyjemnej struktury.

Twarogowy domek Baby Jagi z polewą czekoladową

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

170

kcal

Sernikowy domek Baby Jagi bez pieczenia. Kremowy sernik z kawałkami orzechów włoskich, obficie oblany polewą z gorzkim kakao.

Składniki:

  • SERNIK NA ZIMNO
  • 150 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • kilka kroli olejku z wanilią

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka

  • 3 żółtka jaj z chowu ekologicznego

  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao

  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 200 g maślanych herbatników Leibniz

  • 50 g ołupionych orzechów włoskich

  • POLEWA KAKAOWA
  • 100 g masła lub margaryny

  • 50 g gorzkiego kakao

  • 100 g cukru pudru

  • 30 ml mleka

  • 2 łyżki siekanych orzechów do dekoracji (migdałów lub orzechów włoskich)


Sposób przygotowania:

  • SERNIK BABY JAGI
  • Żelatynę zalej letnią wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym umieść ją w kąpieli wodnej i mieszaj do płynności lub na kilka sekund wstaw do mikrofali.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawaj olejek waniliowy, po 1 łyżce mielonego twarogu i po 1 żółtku. Do masy serowej dodaj płynną żelatynę i zmiksuj energicznie zapobiegając powstaniu grudek żelatyny.
  • Połowę masy twarogowej przełóż do osobnej misy, dodaj gorzkie kakao. Wymieszaj mikserem do pozbawienia wszelkich smug. Pozostałą białą masę serową wymieszaj z połamanymi orzechami włoskimi.
  • Na sreberku spożywczym ułóż połowę herbatników. Na nie wyłóż 2/3 twarogowej masy z kakao rozsmarowując po całej powierzchni, na wierzch druga warstwa herbatników.
  • Następnie wyłóż na herbatniki całą białą masę serową z kawałkami orzechów, rozłóż ją równomiernie po całości dojeżdżając do brzegów. Na środeczku wzdłuż wyłóż pas z reszty ciemnej masy kakaowej.
  • Uformuj domek: podtrzymując folią spożywczą podnieść boczne herbatniki i uformuj trójkątny domek. Owiń szczelnie folią spożywczą, zachowując kształt daszku. Wstaw do stężenia i schłodzenia w lodówce na 120 minut, w tym czasie herbatniki zmiękną.
  • POLEWA KAKAOWA
  • W rondelku rozpuść masło lub margarynę z mlekiem i przesianym przez sito cukrem pudrem. Zdejmij z palnika i dodaj gorzkie kakao, energiczne rozmieszaj rózgą kuchenną pozbywając się grudek.
  • Odstaw do ostudzenia. Polewą kakaową polej obficie zestalony domek sernikowy Baby Jagi, wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*