Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia
Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia

Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia

Serniczek bez pieczenia z zatopionymi kawałkami orzechów włoskich i herbatnikami. Czarno biała masa serowa uformowana w trójkątny domek Baby Jagi, obficie oblana polewą aksamitną czekoladową z gorzkiego kakao. Kawałki orzechów włoskich miękną od masy serowej, nadając jej przyjemnej struktury.

Twarogowy domek Baby Jagi z polewą czekoladową

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

170

kcal

Sernikowy domek Baby Jagi bez pieczenia. Kremowy sernik z kawałkami orzechów włoskich, obficie oblany polewą z gorzkim kakao.

Składniki:

  • SERNIK NA ZIMNO
  • 150 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • kilka kroli olejku z wanilią

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka

  • 3 żółtka jaj z chowu ekologicznego

  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao

  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 200 g maślanych herbatników Leibniz

  • 50 g ołupionych orzechów włoskich

  • POLEWA KAKAOWA
  • 100 g masła lub margaryny

  • 50 g gorzkiego kakao

  • 100 g cukru pudru

  • 30 ml mleka

  • 2 łyżki siekanych orzechów do dekoracji (migdałów lub orzechów włoskich)


Sposób przygotowania:

  • SERNIK BABY JAGI
  • Żelatynę zalej letnią wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym umieść ją w kąpieli wodnej i mieszaj do płynności lub na kilka sekund wstaw do mikrofali.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawaj olejek waniliowy, po 1 łyżce mielonego twarogu i po 1 żółtku. Do masy serowej dodaj płynną żelatynę i zmiksuj energicznie zapobiegając powstaniu grudek żelatyny.
  • Połowę masy twarogowej przełóż do osobnej misy, dodaj gorzkie kakao. Wymieszaj mikserem do pozbawienia wszelkich smug. Pozostałą białą masę serową wymieszaj z połamanymi orzechami włoskimi.
  • Na sreberku spożywczym ułóż połowę herbatników. Na nie wyłóż 2/3 twarogowej masy z kakao rozsmarowując po całej powierzchni, na wierzch druga warstwa herbatników.
  • Następnie wyłóż na herbatniki całą białą masę serową z kawałkami orzechów, rozłóż ją równomiernie po całości dojeżdżając do brzegów. Na środeczku wzdłuż wyłóż pas z reszty ciemnej masy kakaowej.
  • Uformuj domek: podtrzymując folią spożywczą podnieść boczne herbatniki i uformuj trójkątny domek. Owiń szczelnie folią spożywczą, zachowując kształt daszku. Wstaw do stężenia i schłodzenia w lodówce na 120 minut, w tym czasie herbatniki zmiękną.
  • POLEWA KAKAOWA
  • W rondelku rozpuść masło lub margarynę z mlekiem i przesianym przez sito cukrem pudrem. Zdejmij z palnika i dodaj gorzkie kakao, energiczne rozmieszaj rózgą kuchenną pozbywając się grudek.
  • Odstaw do ostudzenia. Polewą kakaową polej obficie zestalony domek sernikowy Baby Jagi, wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*