Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia
Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia

Sernikowa chatka Baby Jagi na zimno bez pieczenia

Serniczek bez pieczenia z zatopionymi kawałkami orzechów włoskich i herbatnikami. Czarno biała masa serowa uformowana w trójkątny domek Baby Jagi, obficie oblana polewą aksamitną czekoladową z gorzkiego kakao. Kawałki orzechów włoskich miękną od masy serowej, nadając jej przyjemnej struktury.

Twarogowy domek Baby Jagi z polewą czekoladową

Twarogowy domek Baby Jagi z polewą czekoladową

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

170

kcal

Sernikowy domek Baby Jagi bez pieczenia. Kremowy sernik z kawałkami orzechów włoskich, obficie oblany polewą z gorzkim kakao.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SERNIK NA ZIMNO
  • 150 g 150 miękkiego masła

  • 100 g 100 cukru pudru

  • kilka kroli kilka olejku z wanilią

  • 500 g 500 sera twarogowego z wiaderka

  • 3 3 żółtka jaj z chowu ekologicznego

  • 1 czubata łyżka 1 gorzkiego kakao

  • 2 łyżeczki 2 żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 200 g 200 maślanych herbatników Leibniz

  • 50 g 50 ołupionych orzechów włoskich

  • POLEWA KAKAOWA
  • 100 g 100 masła lub margaryny

  • 50 g 50 gorzkiego kakao

  • 100 g 100 cukru pudru

  • 30 ml 30 mleka

  • 2 łyżki 2 siekanych orzechów do dekoracji (migdałów lub orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  • SERNIK BABY JAGI
  • Żelatynę zalej letnią wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym umieść ją w kąpieli wodnej i mieszaj do płynności lub na kilka sekund wstaw do mikrofali.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawaj olejek waniliowy, po 1 łyżce mielonego twarogu i po 1 żółtku. Do masy serowej dodaj płynną żelatynę i zmiksuj energicznie zapobiegając powstaniu grudek żelatyny.
  • Połowę masy twarogowej przełóż do osobnej misy, dodaj gorzkie kakao. Wymieszaj mikserem do pozbawienia wszelkich smug. Pozostałą białą masę serową wymieszaj z połamanymi orzechami włoskimi.
  • Na sreberku spożywczym ułóż połowę herbatników. Na nie wyłóż 2/3 twarogowej masy z kakao rozsmarowując po całej powierzchni, na wierzch druga warstwa herbatników.
  • Następnie wyłóż na herbatniki całą białą masę serową z kawałkami orzechów, rozłóż ją równomiernie po całości dojeżdżając do brzegów. Na środeczku wzdłuż wyłóż pas z reszty ciemnej masy kakaowej.
  • Uformuj domek: podtrzymując folią spożywczą podnieść boczne herbatniki i uformuj trójkątny domek. Owiń szczelnie folią spożywczą, zachowując kształt daszku. Wstaw do stężenia i schłodzenia w lodówce na 120 minut, w tym czasie herbatniki zmiękną.
  • POLEWA KAKAOWA
  • W rondelku rozpuść masło lub margarynę z mlekiem i przesianym przez sito cukrem pudrem. Zdejmij z palnika i dodaj gorzkie kakao, energiczne rozmieszaj rózgą kuchenną pozbywając się grudek.
  • Odstaw do ostudzenia. Polewą kakaową polej obficie zestalony domek sernikowy Baby Jagi, wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*