Serniczek bez pieczenia z zatopionymi kawałkami orzechów włoskich i herbatnikami. Czarno biała masa serowa uformowana w trójkątny domek Baby Jagi, obficie oblana polewą aksamitną czekoladową z gorzkiego kakao. Kawałki orzechów włoskich miękną od masy serowej, nadając jej przyjemnej struktury.
Twarogowy domek Baby Jagi z polewą czekoladową
Dłuższe podświetlenie ekranu
10
porcji30
min.2
godz.170
kcalSernikowy domek Baby Jagi bez pieczenia. Kremowy sernik z kawałkami orzechów włoskich, obficie oblany polewą z gorzkim kakao.
Składniki:
- SERNIK NA ZIMNO
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
kilka kroli olejku z wanilią
500 g sera twarogowego z wiaderka
3 żółtka jaj z chowu ekologicznego
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
2 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej
200 g maślanych herbatników Leibniz
50 g ołupionych orzechów włoskich
- POLEWA KAKAOWA
100 g masła lub margaryny
50 g gorzkiego kakao
100 g cukru pudru
30 ml mleka
2 łyżki siekanych orzechów do dekoracji (migdałów lub orzechów włoskich)
Sposób przygotowania:
- SERNIK BABY JAGI
- Żelatynę zalej letnią wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym umieść ją w kąpieli wodnej i mieszaj do płynności lub na kilka sekund wstaw do mikrofali.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawaj olejek waniliowy, po 1 łyżce mielonego twarogu i po 1 żółtku. Do masy serowej dodaj płynną żelatynę i zmiksuj energicznie zapobiegając powstaniu grudek żelatyny.
- Połowę masy twarogowej przełóż do osobnej misy, dodaj gorzkie kakao. Wymieszaj mikserem do pozbawienia wszelkich smug. Pozostałą białą masę serową wymieszaj z połamanymi orzechami włoskimi.
- Na sreberku spożywczym ułóż połowę herbatników. Na nie wyłóż 2/3 twarogowej masy z kakao rozsmarowując po całej powierzchni, na wierzch druga warstwa herbatników.
- Następnie wyłóż na herbatniki całą białą masę serową z kawałkami orzechów, rozłóż ją równomiernie po całości dojeżdżając do brzegów. Na środeczku wzdłuż wyłóż pas z reszty ciemnej masy kakaowej.
- Uformuj domek: podtrzymując folią spożywczą podnieść boczne herbatniki i uformuj trójkątny domek. Owiń szczelnie folią spożywczą, zachowując kształt daszku. Wstaw do stężenia i schłodzenia w lodówce na 120 minut, w tym czasie herbatniki zmiękną.
- POLEWA KAKAOWA
- W rondelku rozpuść masło lub margarynę z mlekiem i przesianym przez sito cukrem pudrem. Zdejmij z palnika i dodaj gorzkie kakao, energiczne rozmieszaj rózgą kuchenną pozbywając się grudek.
- Odstaw do ostudzenia. Polewą kakaową polej obficie zestalony domek sernikowy Baby Jagi, wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakaoBabka bounty z kakao i wiórkami kokosa
Powidła śliwkowe z kakao – śliwkowa nutella
Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową
Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe
Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi