Zdrowe smakołyki – galaretki z musu ze świeżych owoców lata, obtaczane w cukrze. Bez konserwantów, bez barwników, tylko owocowe puree z żelatyną i cukrem. Smakowite, pyszniutkie, urzekają soczystym kolorem.
Galaretki owocowe w posypce cukrowej
Ilość
30
sztukPrzygotowanie
30
min.Chłodzenie
2
godz.Kalorie
300
kcalZdrowe galaretki z musu ze świeżych owoców. Galaretki z owoców leśnych obtaczane w posypce cukrowej. Słodka i zdrowa przekąska.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- GALARETKI
500 g 500 truskawek, malin, porzeczek, jagód leśnych lub jeżyn
3 łyżki 3 soku z cytryny
100 g 100 białego cukru
100 ml 100 chłodnej wody
25 g 25 żelatyny spożywczej uniwersalnej
- DO OBTOCZENIA
drobny cukier do wypieków
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsyp do miseczki, zalej chłodną wodą i odstaw do napęcznienia na co najmniej 10 minut.
- Wybrane owoce lub mieszankę owoców przełóż do rondelka (owoce mogą być świeże w sezonie, poza sezonem możesz sięgnąć po mrożone zamiast wybierać sztuczne zimowe truskawki bez smaku). Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zawartość rondelka zagotuj, aż owoce zaczną się rozpadać.
- Owoce zblenduj ręcznym blenderem na gładkie puree, po czym przetrzyj przez drobne sitko pozbywając się resztek pesteczek owoców leśnych (w przypadku truskawek nie będzie to konieczne, natomiast porzeczki albo maliny lepiej przetrzeć).
- Mus owocowy ponownie umieść w rondelku, tym razem dodając cukier. Podgrzewaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
- Zdejmij z palnika, poczekaj aż przestanie bulgotać i gotować się. Wtedy przełóż do rondelka napęczniałą żelatynę (możesz potargać ją w dłoniach na mniejsze cząstki). Mieszaj do momentu aż żelatynowa żelka całkowicie rozpuści się od ciepła i wtopi w owocowy mus.
- Ciepły mus przelej do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej przezroczystą folią spożywczą. Wystudź, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 – 3 godzin).
- Stężoną galaretkę wyjmij z foremki, odsuń folię spożywczą i pokrój w niewielkie prostokąty.
- Na plaski talerz wysyp drobny cukier, w cukrowej posypce obtaczaj dookoła galaretki z musu owocowego. Przechowuj je koniecznie w chłodzie lodówki, na słońcu galaretki mogą się rozpuścić.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Galaretki z musu owocowego na agarzeKoktajl ze świeżych jagód leśnych na mleku
Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami
Tartaletki z musem z owoców leśnych
Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce
Galaretki z mięsem kurczaka na bazie rosołu drobiowego