Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Galaretki z owoców leśnych obtoczone w cukrze
Galaretki z musu owocowego obtoczone w cukrze

Galaretki z owoców leśnych obtoczone w cukrze

Zdrowe smakołyki – galaretki z musu ze świeżych owoców lata, obtaczane w cukrze. Bez konserwantów, bez barwników, tylko owocowe puree z żelatyną i cukrem. Smakowite, pyszniutkie, urzekają soczystym kolorem.

Galaretki owocowe w posypce cukrowej

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

Zdrowe galaretki z musu ze świeżych owoców. Galaretki z owoców leśnych obtaczane w posypce cukrowej. Słodka i zdrowa przekąska.

Składniki:

  • GALARETKI
  • 500 g truskawek, malin, porzeczek, jagód leśnych lub jeżyn

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 100 g białego cukru

  • 100 ml chłodnej wody

  • 25 g żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • DO OBTOCZENIA
  • drobny cukier do wypieków


Sposób przygotowania:

  • Żelatynę wsyp do miseczki, zalej chłodną wodą i odstaw do napęcznienia na co najmniej 10 minut.
  • Wybrane owoce lub mieszankę owoców przełóż do rondelka (owoce mogą być świeże w sezonie, poza sezonem możesz sięgnąć po mrożone zamiast wybierać sztuczne zimowe truskawki bez smaku). Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zawartość rondelka zagotuj, aż owoce zaczną się rozpadać.
  • Owoce zblenduj ręcznym blenderem na gładkie puree, po czym przetrzyj przez drobne sitko pozbywając się resztek pesteczek owoców leśnych (w przypadku truskawek nie będzie to konieczne, natomiast porzeczki albo maliny lepiej przetrzeć).
  • Mus owocowy ponownie umieść w rondelku, tym razem dodając cukier. Podgrzewaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
  • Zdejmij z palnika, poczekaj aż przestanie bulgotać i gotować się. Wtedy przełóż do rondelka napęczniałą żelatynę (możesz potargać ją w dłoniach na mniejsze cząstki). Mieszaj do momentu aż żelatynowa żelka całkowicie rozpuści się od ciepła i wtopi w owocowy mus.
  • Ciepły mus przelej do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej przezroczystą folią spożywczą. Wystudź, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 – 3 godzin).
  • Stężoną galaretkę wyjmij z foremki, odsuń folię spożywczą i pokrój w niewielkie prostokąty.
  • Na plaski talerz wysyp drobny cukier, w cukrowej posypce obtaczaj dookoła galaretki z musu owocowego. Przechowuj je koniecznie w chłodzie lodówki, na słońcu galaretki mogą się rozpuścić.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*