Ziemniak- roślina z rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, natomiast do Europy dotarł w końcu XVI wieku. Ziemniaki dzielą się na:
- sałatkowe ( typ A) – nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla, ponieważ są twarde.
- ogólnoużytkowe ( typ B – które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz a z wierzchu chrupiące. Najlepsze na frytki lub placki ziemniaczane, kartofle z wody i zupy.
- mączyste ( typ C) – łatwo się rozpadają i są doskonałe na babki, farsze, kluski czy puree.
Posiada witaminy z grupy B i C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk. Ziemniak obniża ciśnienie, reguluje pracę układu pokarmowego, w tym również jelit, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawia stan skóry, wspomaga wzrok, usprawnia proces krzepnięcia krwi oraz redukuje stres.
Z powodzeniem wykorzystywany jest do przygotowania potraw dla osób będących na diecie bezglutenowej. Sam gotowany ziemniak jest lekkostrawny. W 100g tego warzywa znajduje się zaledwie 75 kcal. Ograniczyć jedzenie ziemniaków powinny osoby chore na niewydolność nerek lub Ci u których stwierdzono zbyt wysoki poziom potasu we krwi.