Pieczone ziemniaki hasselback

Pieczone ziemniaki hasselback

Przepis na ponacinane, pieczone ziemniaki pochodzi ze Szwecji. Potato à la Hasselbacken po raz pierwszy zostały zaserwowane w 1953 roku w restauracji Hasselbacken w Sztokhomie. Od tamtej pory przepis rozpowszechniono na cały świat. Dziś ziemniaki Hasselback podawane są jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dania głównego.

Pieczone ziemniaki hasselback – szwedzki specjał

4.7 z 12 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: DodatkoweKuchnia: SzwedzkaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

45

min.
Kalorie

95

kcal

Szwedzki specjał – gęsto ponacinane ziemniaki pieczone w piekarniku z masłem ziołowym i solą morską. Wyjątkowe ziemniaki po szwedzku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 ziemniaków o podłużnym kształcie

  • 40 g miękkiego masła

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka rozmarynu

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • sól morska, ziarenka pieprzu, pieprz mielony


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj dokładnie. Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią, więc warto jeść ziemniaki ze wraz ze skórką.
  • W kolejnym kroku natnij ziemniaki ostrym nożem. Nacięcia powinny być gęste i głębokie, jednak trzeba uważać przy nie przekroić ziemniaka na pół.
  • W misce przygotuj ziołowe masełko: rozmieszaj ze sobą miękkie masło, natkę pietruszki, rozmaryn i przyprawy.
  • Naczynie żaroodporne skrop olejem roślinnym. Ułóż w nim pocięte ziemniaki. Wierzch każdego ziemniaka posmaruj warstwą przygotowanego masła z ziołami.
  • Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut, piecz w temperaturze 220 stopni. Podczas pieczenia postaraj się wyjmować formę z ziemniakami co 10 minut, ziemniaki podlewać aromatyczną esencją zgromadzoną na spodzie formy.

    Instagram @proste.pesto

    Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

    Facebook ProstePesto

    Zobacz ProstePesto na Facebooku

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    *