Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie chrzanowym

W dzisiejszych czasach większość z nas ceni sobie wygodnie rozwiązania pozwalające nam na zaoszczędzenie czasu. Poszukujemy zatem najlepszych rozwiązań dotyczących nie tylko naszego życia zawodowego, dojazdów do pracy i powrotów z niej ale też pomysłów na szybsze przygotowywanie posiłków. Najłatwiej byłoby oczywiście jeść gotowe dania pudełkowe, które można kupić w każdym sklepie.

Nie jest to jednak dobry pomysł: często w składzie takich posiłków stosowane są konserwanty lub sztuczne barwniki, które negatywnie wpływają na zdrowie i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Idealnym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie dań obiadowych, które nie wymagają od nas zbyt wiele czasu. Powinno być zatem prosto, szybko a także tanio. Jajka w sosie chrzanowym to danie spełniające wszystkie te kryteria. Do ich przygotowania potrzebnych będzie zaledwie kilka składników, obiad przygotujemy według kilku łatwych kroków a całość nie obciąży naszego dziennego budżetu.

Jajka w sosie chrzanowym nie tylko wyśmienicie smakują ale też są bardzo zdrowe. Możemy przygotować je zawsze wtedy, gdy mamy ochotę i podać z pysznymi dodatkami. Taki obiad zadowoli całą rodzinę!

Jajka w sosie chrzanowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DodatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Jajka i chrzan to idealne połączenie. Jeśli do tego dojdzie okres wielkanocny to mamy idealny pomysł na śniadanie. Nie tylko od święta.

Składniki:

  • 5 jajek

  • 250 ml śmietany 30%

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 3 łyżki chrzanu

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zacznij od ugotowania jajek na twardo, obrania ich i pokrojenia w połówki.
  • Masło rozpuść w małym rondelku a następnie wsyp mąkę i mieszaj aż stanie się brązowe – wówczas powoli wlewaj bulion. Całość wymieszaj i wlej śmietanę.
  • Powstały sos zagotuj, pamiętając o tym, żeby cały czas mieszać. Dodaj jeszcze chrzan, dopraw całość solą i pieprzem i gotuj przez około minutę.
  • Powstałym sosem polej połówki jajek wyłożone na talerz.
  • Jajka w sosie chrzanowym możesz podać z gotowanymi lub tłuczonymi ziemniakami (można je posypać koperkiem) oraz ulubioną surówką. Smacznego!

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image