Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem
Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

Faszerowane jajka są klasykiem podczas każdego rodzinnego spotkania oraz z okazji wielkanocnego śniadania. Wyglądają zachęcająco przez co każdy z domowników sięga po nie ze smakiem.

Propozycji na nadziewanie jajek jest wiele. Jednak rozwiązanie z szynką jest moim ulubionym. Chętnie podzielę się moją tajną inspiracją. Jajka przyrządzone według poniższego przepisu, mimo swojej prostoty posmakują każdemu. Smacznego gotowania życzę!

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

170

kcal

Nadziewane jajka idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas rodzinnych spotkań. Nikt się im nie oprze i każdy poprosi o dokładkę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 5 jaj swojskich ściółkowych

  • kilka gałązek szczypiorku

  • 150 g 150 szynki drobiowej dobrej jakości

  • 2 łyżki 2 majonezu

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać z łupinek i pozostawić do ostygnięcia.
  • W między czasie pokroić szynkę na naprawdę drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.
  • Jaja przekroić na połówki. Ze środka delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do oddzielnego naczynia.
  • Do żółtek dodać majonez. Rozgnieść widelcem do połączenia obu składników. Następnie dodać szynkę, szczypiorek, sól i pieprz, po czym wymieszać. Nadzienie gotowe.
  • Białka jajek nadziać powstałą masą. Ułożyć na półmisku i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. strawberry

    będą na śniadanko wielkanocne

  2. jajecznica

    wielkanoc w domu więc można tworzyć takie kreatywne pyszności

  3. Kokosanka

    Zapisuję przepis na nadchodzącą Wielkanoc. Smaczne rozwiązanie z dodaniem szyneczki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*