Kotleciki jajeczne z dużą ilością zieleniny: natki pietruszki i świeżego szczypiorku, smażone na maśle klarowanym. Chrupiąca, złocista panierka i jajeczne wnętrze sznycli. Sznycle z jajek to przepyszny bezmięsny patent na obiad, popularny wśród osób unikających spożywania mięsa w piątki.
Wegetariańskie kotlety jajeczne z zieleniną
10
sztuk30
min.20
min.290
kcalKotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą otoczką.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
10 10 jajek ugotowanych na twardo
2 2 surowe jajka
4 bu 4 bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki
1/2 pęczka 1/2 posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka 1/2 posiekanej natki pietruszki
sól i mielony pieprz
masło klarowane
Sposób przygotowania:
- 10 jajek ugotuj na twardo, po czym zalej w garnku chłodną wodą i pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupki i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca.
- W misce wymieszaj rozgniecione jajka, surowe jajka, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i przyprawy. Masa powinna być spójna, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco więcej bułki tartej.
- W dłoniach formuj lekko spłaszczone okręgi średniej wielkości. Kotlety obtocz bułką tartą i smaż na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Kiedy uzyskasz już złocistą skorupkę po obu stronach, odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
jajeczne sznycelki to świetne zastępstwo dla kotletów z mięsa mielonego. Smakują przepysznie!