Przepis | Strona główna | Dania główne | Wegetariańskie sznycle – kotlety jajeczne
Wegetariańskie sznycle - kotlety jajeczne

Wegetariańskie sznycle – kotlety jajeczne

Kotleciki jajeczne z dużą ilością zieleniny: natki pietruszki i świeżego szczypiorku, smażone na maśle klarowanym. Chrupiąca, złocista panierka i jajeczne wnętrze sznycli. Sznycle z jajek to przepyszny bezmięsny patent na obiad, popularny wśród osób unikających spożywania mięsa w piątki.

Wegetariańskie kotlety jajeczne z zieleniną

5 z 9 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WegetariańskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Kotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą otoczką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 10 10 jajek ugotowanych na twardo

  • 2 2 surowe jajka

  • 4 bu 4 bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki

  • 1/2 pęczka 1/2 posiekanego szczypiorku

  • 1/2 pęczka 1/2 posiekanej natki pietruszki

  • sól i mielony pieprz

  • masło klarowane


Sposób przygotowania:

  • 10 jajek ugotuj na twardo, po czym zalej w garnku chłodną wodą i pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupki i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca.
  • W misce wymieszaj rozgniecione jajka, surowe jajka, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i przyprawy. Masa powinna być spójna, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco więcej bułki tartej.
  • W dłoniach formuj lekko spłaszczone okręgi średniej wielkości. Kotlety obtocz bułką tartą i smaż na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Kiedy uzyskasz już złocistą skorupkę po obu stronach, odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. polskaKuchnia

    jajeczne sznycelki to świetne zastępstwo dla kotletów z mięsa mielonego. Smakują przepysznie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*