Przepis | Strona główna | Dania główne | Bałkańskie szaszłyki z papryką i kolendrą
Bałkańskie szaszłyki z papryką i kolendrą

Bałkańskie szaszłyki z papryką i kolendrą

Mięso mielone wołowo – wieprzowe z dodatkiem czerwonej papryki i zieleniny, uformowane w rulon i nabite na szpikulec. Szaszłyki bałkańskie to urozmaicona wersja tradycyjnych mielonych kotletów. Głęboki smak wzbogacony świeżą kolendrą i natką pietruszki oraz warzywami.

Bałkańskie szaszłyki z mięsa wołowo – wieprzowego

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: BałkańskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

szaszłyków
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Bałkańskie szaszłyki z mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, nadzianego na szpikulec. Szaszłyki mięsne z papryką i zieleniną.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1 cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • garść posiekanej kolendry

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Postaraj się wybrać mięso mielone wołowo – wieprzowe dobrej jakości, pozbawione nadmiaru wody. Mięso umieść w dużej misie i zagnieć ujednolicając jego strukturę.
  • Dodaj posiekaną drobno czerwoną paprykę i cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie (wraz z przyprawami).
  • Zagnieć łącząc ze sobą dokładnie mięso z dodatkami. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki przegryzły się sobą wzajemnie.
  • Z mięsa uformuj wałeczki i nadziej je na długie patyki do szaszłyków. Usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, obracaj w trakcie smażenia zwracając uwagę na równomiernie obsmażenie z każdej strony.
  • Po usmażeniu odsącz szaszłyki na ręczniku papierowym, pozbywając się tym samym nadmiaru tłuszczu.

Uwagi:

  • Szaszłyki najlepiej smakują z lekką sałatką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*