Mięso mielone wołowo – wieprzowe z dodatkiem czerwonej papryki i zieleniny, uformowane w rulon i nabite na szpikulec. Szaszłyki bałkańskie to urozmaicona wersja tradycyjnych mielonych kotletów. Głęboki smak wzbogacony świeżą kolendrą i natką pietruszki oraz warzywami.
Bałkańskie szaszłyki z mięsa wołowo – wieprzowego
8
szaszłyków30
min.20
min.300
kcalBałkańskie szaszłyki z mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, nadzianego na szpikulec. Szaszłyki mięsne z papryką i zieleniną.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
1/2 1/2 papryki czerwonej
1 1 cebula czerwona
2 ząbki 2 czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej kolendry
1 1 jajko
1 łyżka 1 oliwy
1 łyżka 1 sosu sojowego
1 łyżeczka 1 słodkiej papryki
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Postaraj się wybrać mięso mielone wołowo – wieprzowe dobrej jakości, pozbawione nadmiaru wody. Mięso umieść w dużej misie i zagnieć ujednolicając jego strukturę.
- Dodaj posiekaną drobno czerwoną paprykę i cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie (wraz z przyprawami).
- Zagnieć łącząc ze sobą dokładnie mięso z dodatkami. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki przegryzły się sobą wzajemnie.
- Z mięsa uformuj wałeczki i nadziej je na długie patyki do szaszłyków. Usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, obracaj w trakcie smażenia zwracając uwagę na równomiernie obsmażenie z każdej strony.
- Po usmażeniu odsącz szaszłyki na ręczniku papierowym, pozbywając się tym samym nadmiaru tłuszczu.
Uwagi:
- Szaszłyki najlepiej smakują z lekką sałatką.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Czy 300 kcal to jest jedna sztuka szaszłyka ?