Szaszłyki na grilla z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki na grilla z karkówką i warzywami

Szaszłyki na bogato z 3 rodzajami mięsa i kolorowymi warzywami. Kiełbasa grillowa, boczek i karkówka w marynacie z musztardy i miodu. Mięso z karczku w słodko pikantnej marynacie, to najważniejszy element tych szaszłyków. Całość komponuje się wyśmienicie, pieczenie na grillu zapewnia aromat i niepowtarzalną chrupkość. Poza sezonem grillowym szaszłyki można najzwyczajniej upiec w piekarniku.

Szaszłyki z mięsem i warzywami

5.0 z 20 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

280

kcal

Wyśmienite szaszłyki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kiełbasą i mięsem z karkówki marynowanym w sosie miodowo musztardowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KARKÓWKA W MARYNACIE
  • 300 g karkówki

  • 3 łyżki musztardy miodowej

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka gorczycy

  • 1 łyżecza słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka pikantnej papryki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • POZOSTAŁE
  • 200 g surowego boczku

  • 200 g kiełbasy grillowej

  • 1 zielona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 2 cukinie

  • 2 cebule


Sposób przygotowania:

  • Mięso z karczku pokrój na kawałki. Wymieszaj w naczyniu musztardę, miód i oliwę, dodaj przyprawy. Zanurz w marynacie kawałki karczku i wstaw do lodówki na 60 minut.
  • Kiełbasę, boczek, cukinie, papryki i cebule pokrój na większe kawałki.
  • Na długie patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian wszystkie składniki łącznie z karkówką. Ułóż je na grillu lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Szaszłyki powinny się przyrumienić, a mięso upiec.

Uwagi:

  • Do grillowanych szaszłyków idealnie pasuje domowej roboty sos tzatziki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*