Przepis | Strona główna | Dania główne | Placki ziemniaczane z czerwoną papryką
Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Nowe odkrycie! Placki ziemniaczano paprykowe, chrupiące i złociste. Wyśmienity pomysł na niezwykły obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane w nowej odsłonie, z dodatkiem czerwonej papryki.

Placki z ziemniaków i papryki

5 od 21 osób
Autor: Paweł Clad Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Placki z ziemniaków i papryki, ze szczypiorkiem. Rumiane, złociste i chrupiące. Najlepsze z keksem gęstej śmietany.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 czerwona papryka

  • 2 ząbki czosnku z upraw ekologicznych

  • 3 jajka od szczęśliwych kur

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz z łupiny i umyj. Utrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki i pozostaw na 10 minut, po tym czasie odsącz z nadmiaru płynu.
  • Cebulę i szczypiorek poszatkuj drobno, paprykę pokrój w cienkie paski, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Przygotowane warzywa połącz z jajkami, mąką i przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
  • Na patelni mocno rozgrzej olej do smażenia. Wylewaj niewielkie placki, najlepiej niewielkiej grubości. Smaż z obu stron do złocistego odcienia i chrupkości. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, będą miały mniej tłuszczu.

Uwagi:

  • Placki ziemniaczane urozmaicone papryką. Najlepiej smakują na ciepło z keksem gęstej, kwaśnej śmietany.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*