Nowe odkrycie! Placki ziemniaczano paprykowe, chrupiące i złociste. Wyśmienity pomysł na niezwykły obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane w nowej odsłonie, z dodatkiem czerwonej papryki.
Placki z ziemniaków i papryki
Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
310
kcalPlacki ziemniaczane w nowej odsłonie. Placki z ziemniaków i papryki, ze szczypiorkiem. Rumiane, złociste i chrupiące. Najlepsze z keksem gęstej śmietany.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 ziemniaków
1 1 cebula
1 pęczek 1 szczypiorku
1 1 czerwona papryka
2 ząbki 2 czosnku z upraw ekologicznych
3 3 jajka od szczęśliwych kur
1/2 szklanki 1/2 mąki pszennej
sól i mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz z łupiny i umyj. Utrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki i pozostaw na 10 minut, po tym czasie odsącz z nadmiaru płynu.
- Cebulę i szczypiorek poszatkuj drobno, paprykę pokrój w cienkie paski, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotowane warzywa połącz z jajkami, mąką i przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
- Na patelni mocno rozgrzej olej do smażenia. Wylewaj niewielkie placki, najlepiej niewielkiej grubości. Smaż z obu stron do złocistego odcienia i chrupkości. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, będą miały mniej tłuszczu.
Uwagi:
- Placki ziemniaczane urozmaicone papryką. Najlepiej smakują na ciepło z keksem gęstej, kwaśnej śmietany.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku