Strona główna | Blog | Szybkie porady dotyczące konserwacji kuchni
Szybkie porady dotyczące konserwacji kuchni

Szybkie porady dotyczące konserwacji kuchni

Przygotowujesz tylko jedno proste danie, a dowodem może być ogromny bałagan, którego czyszczenie trwa dłużej niż czas gotowania. Kuchnie wymagają regularnego czyszczenia i konserwacji. Niezależnie od tego, czy jest to nowo zbudowana kuchnia, czy stara, konserwacja musi być wykonywana dobrze i regularnie.

Poniżej wymieniliśmy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą ci łatwo utrzymać kuchnię.

Regularnie czyść zlew

Utrzymanie zlewu w czystości może być trudnym zadaniem, nawet jeśli nie gotujesz zbyt często. Tylko potrawy, z których jesz, mogą się szybko nakładać, więc najlepiej jest zmywać je po każdym posiłku lub co dwa posiłki. Gdy skończysz z naczyniami, dodaj kilka kropli płynu czyszczącego i zetrzyj zlew gąbką, kończąc wodą i suchą czystą szmatką. Upewnij się, że nie zostawisz zlewu mokrego lub brudnego przez noc, bo będziesz miał trudności z jego czyszczeniem rano!

Nie zapomnij wyczyścić płyty kuchennej

Czasami po prostu nie można uniknąć nieuchronnych wycieków na cenny blat. Upewnij się, że wyczyścisz te wycieki, jak tylko to się stanie, zanim wyschnie i podwoi twoją pracę. Raz lub dwa razy w miesiącu możesz głęboko czyścić i szorować wszystkie małe części, w tym ruszty i palniki, ciepłą wodą z mydłem .

Wyposaż się w odpowiednie narzędzia do czyszczenia kuchni
Znalezienie dobrej szmatki do czyszczenia lub odpowiedniego płynu do czyszczenia może być frustrujące, ponieważ zmywa brud z półek kuchennych. Dobrym pomysłem jest zebranie niezbędnych środków czyszczących i trzymanie ich w jednym miejscu, pod ręką i gotowych do użycia przez cały czas.

Przechowuj je pod zlewem , w szafce na drzwiach szafki, a nawet w wysuwanej półce. Przygotowanie zespołu narzędzi do czyszczenia sprawi, że nie będziesz mieć jeszcze jednej wymówki, aby unikać czyszczenia tak regularnie, jak powinieneś.

Segreguj śmieci

Rozdzielenie odpadów u źródła na duże pojemniki pomaga w gospodarowaniu odpadami i odpadami. Unikaj używania mniejszych worków i pojemników, ponieważ ostatecznie zwiększają bałagan. Nie zapomnij regularnie myć tych pojemników wodą z mydłem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*