Przepis | Strona główna | Kuchnia Węgierska | Tradycyjne węgierskie leczo
Tradycyjne węgierskie leczo

Tradycyjne węgierskie leczo

Leczo jest to potrawa węgierska, składająca się pomidorów, papryki, cebuli i boczku. W Polsce przygotowywane jest jeszcze z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy ( niektórzy dodają także mięso). Klasyczne leczo jest potrawą idealną na błyskawiczny i smaczny obiad, ponieważ jest sycące, pożywne i szybkie w przygotowaniu, gdyż zawiera nieskomplikowane składniki. Na Węgrzech podaje się go jako dodatek do dań mięsnych np. kotletów schabowych a w Polsce jada się leczo przeważnie z chlebem lub samo. Ciekawostką jest, że można przed końcem duszenia wmieszać jajka lub na początku duszenia dodać ryż, który gotując się zagęści potrawę. Zobacz też leczo z papryką i cukinią albo paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą.

Tradycyjne węgierskie leczo

5 z 2 głosy
Autor: przepisy użytkowników Danie: Denie główneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

230

kcal

Leczo to potrawa węgierska, składająca się pomidorów, papryki, cebuli i boczku. Przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy.

Składniki:

  • 4 średnie cebule

  • 5 sztuk kiełbasy (śląska, podwawelska)

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)

  • 1 cukinia

  • 5 średnich pomidorów (wyparzone i obrane ze skórki)

  • Przecier pomidorowy

  • Przyprawy: pieprz, kucharek, papryka ostra, przyprawa w płynie, ziele angielskie, liść laurowy


Sposób przygotowania:

  • Przed rozpoczęciem należy dokładnie umyć, obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę.
  • Następnie do większego garnka wlewamy trochę oleju i zaczynamy wszystko po kolei podsmażać.
  • Pierwsze wkładamy cebulę, potem kiełbasę, papryki i cukinię.
  • Gdy już wszystkie produkty są podsmażone, zalewamy wodą trochę ponad warzywa i gotujemy na małym ogniu.
  • Dodajemy czosnek, obrane pomidory, przyprawiamy i gotujemy przez około 15 min pod uchyloną pokrywką, w międzyczasie kilka razy mieszając.
  • Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Jeden komentarz

  1. Jedno z moich ulubionych dań 🙂 A odkąd mam sam cooka 11 robię jeszcze częściej 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*