W jaki sposób przygotować idealnego steka?

W jaki sposób przygotować idealnego steka?

Przygotowanie idealnego steka nie nie jest prostą sprawą. Ważna jest precyzja i sprawdzona technika. Nic jednak strasznego. Techniki da się nauczyć a nad precyzją można pracować. Przedstawiamy więc krótki poradnik jak prawidłowo przygotować idealny stek.

Warto kierować się takimi oto zasadami, aby nasz stek był idealny:

  1. Solić czy nie solić – oto jest pytanie? Należy wiedzieć, że jeśli przyprawimy stek kilka minut przed wrzuceniem na ruszt, utrata soczystości będzie niewyczuwalna, a smak dużo intensywniejszy.
  2. Do obraca mięsa używajmy szczypców, nigdy szpikulca czy widelca. Każde nakłucie jest jak komin, przez który ulatują soki będące esencją smaku i soczystości.
  3. Należy wiedzieć, że jakość i świeżość mięsa to sprawa nadrzędna. Cienkie warstwy tłuszczu wewnątrz mięsa są jak przyprawa, która uwalnia swoje magiczne moce w trakcie obróbki termicznej. Nawilżają mięso, nadając mu smak i kruchość.
  4. Steki grillujmy na mocno rozżarzonych węglach. Zachodzi wówczas proces karmelizacji, który nadaje mięsu delikatnie słodki smak. Starajmy się nie przewracać mięsa zbyt często.
  5. Nigdy nie grillujmy steka prosto z lodówki. Doprowadźmy go do temperatury pokojowej, wyjmując 1-2 godziny przed smażeniem. Dzięki temu ciepło rozprzestrzeni się równomiernie, a środek nie pozostanie zimny.
  6. Pamiętajmy o tym, że im prostsza marynata, tym lepiej. Wielu zawodowych kucharzy preferuje zmieloną sól i pieprz. Mięso przed grillowaniem skropmy delikatnie oliwą. Zapobiegnie to przywarciu do rusztu.

Poznajmy też takie oto podstawowe stopnie wysmażenia steka:

  • krwisty – czas smażenia: 3 minuty z każdej strony w 50-52 stopni Celsjusza.
  • średnio wysmażony – czas smażenia: 4-5 minut z każdej strony w 60-62 stopni Celsjusza.
  • dobrze wysmażony – czas smażenia: 5-6 minut z każdej strony w 70-72 stopni Celsjusza.

Jeden komentarz

  1. Steki to moja zmora, nigdy nie wychodzą idealne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*