Wpływ odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych.

Wpływ odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych.

Z roku na rok wzrasta liczba zachorowań na nowotwory. Zwiększa się również liczba zgonów z tego powodu. Szacuje się, że zachorowalność na nowotwory będzie wciąż wzrastać.

Światowa Organizacja Zdrowia propaguje, iż choroby te w niedługim czasie staną się jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Narażenie na związki kancerogenne, starzenie się ludności lub propagowanie zachowań ryzykownych mogą przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na nowotwory. Szacuje się, że około 20-30% wszystkich złośliwych nowotworów to nowotwory dieto zależne.

W ich rozwoju niebagatelne znaczenie odgrywają przyczyny żywieniowe. Do nowotworów tych należą: rak jelita grubego, żołądka, piersi, trzustki, przełyku. Do czynników żywieniowych mających wpływ na rozwój tych chorób zalicza się: niską podaż błonnika pokarmowego, wysokie spożycie tłuszczów i soli (sodu), niskie spożycie witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, wysoka wartość kaloryczna żywności w odniesieniu do zapotrzebowania energetycznego. Dlatego jedz zdrowo. Korzystaj z przepisów na prostepesto.pl

Otyłość jest jednym z podstawowych czynników, powodujących wzrost zachorowalności na nowotwory. Na wystąpienie raka może również wpływać nadmierne spożywanie alkoholu oraz spożywanie zanieczyszczonego pożywienia (np. metalami ciężkimi) oraz niewłaściwe przygotowanie żywności do konsumpcji. Za niemal 30% chorób nowotworowych na świecie odpowiadają uwarunkowania związane z żywieniem.

Nieodpowiednie żywienie jest drugą przyczyną nowotworów u około dwudziestu milionów ludzi. Głównym powodem zapadalności na te schorzenia jest nadmierne palenie tytoniu.

Zdaniem ekspertów z American Cancer Society, dla zapobiegania chorobie nowotworowej należy wprowadzić odpowiednie warunki:

  • Nie zwiększać nadmiernie masy ciała w ciągu całego życia.
  • Ważne jest uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej, co najmniej 30 minut dziennie.
  • Codzienne spożywanie pięciu lub więcej porcji owoców i warzyw.
  • Ograniczenie konsumpcji alkoholu do 1 porcji dla kobiet i do 2 porcji dla mężczyzn w ciągu dnia.
  • Należy utrzymywać prawidłową masę ciała przez okres całego życia.
  • Spożywać liczbę kalorii z pożywienia adekwatnie do wykonywanej aktywności fizycznej.
  • Ograniczenie spożywania czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych.
  • Spożywanie produktów z pełnego ziarna zamiast produktów zbożowych przetworzonych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*