Południe i poranek to czas, kiedy mamy tendencję do największego spożycia kalorii z niezdrowych produktów, czyli wtedy jemy najgorzej. Nawet osoby, które dbają o swoją dietę i są bardzo świadome wartości odżywczych swojego pożywienia, często zaniedbują spożywane przekąski i zapominają o tym, jak ważna jest wiedza o tym, co przekąsić między posiłkami. Ważniejsze od tego czy schudniesz, czy nie, jest spożywanie naturalnych i pożywnych produktów, odchodząc od tych ultra przetworzonych.
Jak powinna wyglądać zdrowa przekąska?
Jak wyjaśniliśmy we wstępie, poranne podjadanie i poranny lunch to zwykle czas, kiedy dochodzi do większości poślizgów. Jest to czas, kiedy głód szaleje, obiad i kolacja są jeszcze daleko, a opcje pod ręką są niczym innym jak zdrowe. Zdecydowana większość przekąsek, które możemy znaleźć w automatach, barach czy supermarketach to produkty z ogromną ilością cukrów, konserwantów, słodzików i niezdrowych tłuszczów. Do tego wszystkiego są one zazwyczaj wysokokaloryczne, a przy tym nie są sycące, przez co po kilku minutach znów poczujemy burczenie w brzuchu.
Mając to wszystko na uwadze, prawie jedyną realną opcją jest przynoszenie własnych zdrowych przekąsek z domu lub, co jeszcze łatwiejsze, stosowanie naszego zdrowego menu w domu. Czy masz wątpliwości, jak powinna wyglądać taka przekąska? Oto kilka kluczowych aspektów, które musi spełniać.
- Zdrowa przekąska powinna zawierać co najmniej jeden kawałek warzywa lub owocu.
- Produkty te dostarczą nam witamin i błonnika.
- Inne pokarmy, które powinny być uwzględnione to białka i dobre tłuszcze, pokarmy, które pomogą nam zaspokoić głód.
- W zależności od tego, jak bardzo jesteś głodny i ile godzin pozostało Ci do następnego posiłku lub czy będziesz fizycznie zmęczony, dobrym pomysłem będzie dodanie węglowodanów, ale upewnij się, że są to węglowodany złożone.
- Jedną z rzeczy, której należy unikać za wszelką cenę jest spożywanie węglowodanów prostych, czyli tych, które znajdują się w przemysłowych ciastkach, czekoladkach i zdecydowanej większości ultra przetworzonych produktów.
- Jeśli masz zamiar jeść je poza domem, ważne jest, aby były to produkty łatwe w przygotowaniu i które mogą być przechowywane poza lodówką.
- Jeśli zamierzamy jeść nasze przekąski w biurze lub w zamkniętym pomieszczeniu, ważne jest, aby unikać silnych zapachów. W tym celu należy unikać produktów takich jak cebula i czosnek oraz produktów fermentowanych, takich jak kimchi.
Granola domowej roboty.
Zboża są ściśle związane z pojęciem zdrowej żywności. Były one częścią naszych śniadań od najmłodszych lat i trudno jest nam uświadomić sobie, że zdecydowana większość płatków śniadaniowych, które możemy znaleźć w supermarkecie, to nic innego jak ultra przetworzone produkty pełne pustych kalorii i z niewielką lub żadną wartością odżywczą. Mimo to, czynność brania łyżki i zanurzania jej w mleku daje nam szczególną przyjemność, której nie musimy przegapić. W tym przypadku, granola staje się jednym z zdrowych przekąsek dla utraty wagi, które należy rozważyć. Jest to mieszanka płatków owsianych i orzechów, którą z łatwością możemy przygotować w domu (i którą możecie znaleźć jako śniadanie w naszym zdrowym menu z dostawą do domu).
Kanapki.
Nie wszystkie kanapki są takie same. Kanapka ze schabem, bekonem i serem na niskiej jakości chlebie to nie to samo, co kanapka ze świeżym serem i łososiem na chlebie żytnim. Oczywiście, zawsze dbając o jakość produktu i upewniając się, że jest on jak najbardziej odżywczy. Aby to osiągnąć, wszystkie nasze chleby wypiekamy ręcznie, unikając przetworzonego pieczywa, które tak często można znaleźć w barach i supermarketach. Opcji na zdrowe kanapki jest wiele: tuńczyk z pomidorem, łosoś, pasztet grzybowy, mozzarella z pomidorem — jedynym sekretem pysznej kanapki jest dobry, naturalny składnik.
Naleśniki zbożowe.
Naleśniki zbożowe stały się klasyczną przekąską między posiłkami, a prawda jest taka, że są one świetną zdrową przekąską, aby schudnąć. Łatwość przechowywania i transportu, smak i konsystencja sprawiają, że są idealne jako przekąska między posiłkami i dla zabicia głodu. Dodatkowo ich kształt sprawia, że idealnie nadają się do posmarowania czymś — zawsze zdrowym — np. orzechami lub świeżym serem.
Owoce.
Owoce powinny być królem przekąsek, nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale również dlatego, że są pełne smaku i możemy je zmieniać w zależności od pory roku, nie męcząc się przy tym. Nie musimy mówić zbyt wiele o tym, co nam dostarcza: woda, błonnik, witamina C i wiele składników odżywczych, wszyscy już to wiemy. Ale wydaje się również, że owoce są tworzone wyraźnie jako zdrowa przekąska na odchudzanie: jaki inny produkt ma tak doskonałe opakowanie do konsumpcji jak banan, czy jest coś łatwiejszego do przenoszenia i konsumpcji niż jabłko, jaki ultra przetworzony produkt może dać nam smak i świeżość wiśni lub winogron? Jedyne, o czym powinniśmy pamiętać wybierając owoce na przekąskę, to aby nie decydować się na te, które są bardzo płynne i mogą nas zabarwić (np. brzoskwinia czy nektarynka). Wręcz przeciwnie, lepiej wybrać twarde owoce, które zmuszają nas do żucia (np. jabłka czy banany), gdyż taki ruch pomoże nam szybciej zaspokoić głód.
Warzywa.
Jak często powtarzamy i pokazujemy w naszych planach żywieniowych, warzywa są podstawą zdrowej diety, ponieważ są głównym źródłem witamin, błonnika i minerałów, które są substancjami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego do grupy zdrowych przekąsek na odchudzanie powinniśmy zaliczyć również warzywa. W tym przypadku lepiej zdecydować się na warzywa, które są twardsze, np. marchew, ogórek, cukinia, seler czy pomidorki koktajlowe. Podobnie jak w przypadku owoców, jest to spowodowane tym, że żucie pomaga nam szybciej poczuć się sytym.
Orzechy i suszone owoce.
Orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie czy orzechy nerkowca to idealne propozycje na przekąski między posiłkami. Są bardzo sycące, więc już niewielką garścią możemy szybko pozbyć się głodu. Ten rodzaj żywności jest wysokokaloryczny, więc choć są one bardzo zdrowe, nie powinniśmy się nimi przejadać ze względu na ich wysoką wartość energetyczną. Duża część tych kalorii pochodzi z ich wysokiego procentu tłuszczu, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo dobre dla kontroli poziomu trójglicerydów. Do 25 gramów dziennie może być idealną ilością w przypadku spożywania orzechów.
Chipsy warzywne.
Jeśli nie jesteś jednym z tych, którzy lubią surowe warzywa, zawsze masz możliwość upieczenia ich w piekarniku. To nie to samo co jedzenie na surowo, ale zawsze będzie to o wiele zdrowsza opcja niż kupowanie chipsów czy innych ultra przetworzonych produktów. Pieczone słodkie ziemniaki, karczochy, maniok czy pasternak to super smaczne opcje i bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy je cienko pokroić, posypać solą i pieprzem (lub jakąkolwiek inną przyprawą, którą lubisz) i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Po pół godziny w temperaturze 200°C będziesz miał swoje zdrowe chipsy.