Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Lekka sałatka z tuńczykiem z puszki
Lekka sałatka z tuńczykiem z puszki

Lekka sałatka z tuńczykiem z puszki

Zdrowe sałatki stają się coraz bardziej popularne. Są świetnym posiłkiem szczególnie na drugie śniadanie, kiedy nie chcemy czuć się ociężali przez resztę dnia. Sałatki nie muszą nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z warzywami. Świetnie będą smakowały z tuńczykiem, kurczakiem, indykiem czy krewetkami. Sałatka zawiera moje ulubione warzywa oraz tuńczyka, który jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera dużo białka. Sałata lodowa jest bardzo zdrowym produktem. Zawiera kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także wapń, magnez, żelazo, potas. Największym uznaniem cieszy się wśród kobiet, gdyż pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Składnikiem, którego nie może zabraknąć w każdej z moich sałatek jest pomidorek koktajlowy. Jest to wspaniałe warzywo, dzięki któremu nasz organizm jest chroniony przed chorobami oraz sprawia że nasza skóra będzie bardziej elastyczna. W moim przepisie możemy znaleźć również ogórka szklarniowego, rzodkiewkę, szczypiorek oraz kukurydzę.

Pyszna sałatka z tuńczykiem i świeżymi warzywami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

10

min.
Kalorie

90

kcal

Lekka i zdrowa sałatka w sam raz na każdą porę dnia. Sałatka z tuńczykiem i świeżymi warzywami, przepyszna i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 6 liści sałaty lodowej

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • 8 rzodkiewek

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 pętko szczypiorku

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Na początku myjemy: sałatę lodową, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki. Sprawdzamy czy mamy dobrze naostrzony nóż, aby lepiej nam się kroiło warzywa. Na deseczce kroimy sałatę lodową, można ją również rwać w rękach. Każdego pomidorka koktajlowego dzielimy na 4 części. 
  • Umyte rzodkiewki kroimy na większe kwadraciki. Ogórek szklarniowy obieramy, a następnie kroimy na kwadraciki. Jeśli uda nam się pokroić ogórka oraz rzodkiewkę na podobnej wielkości kwadraciki to sałatka nie dość, że będzie fajnie wyglądać to i smak będzie wyrazisty.
  • Do średniej wielkości naczynia wsypujemy pokrojoną sałatę lodową, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, ogórka szklarniowego. 
  • Otwieramy puszkę kukurydzy oraz tuńczyka. Odcedzamy z nich wodę. Kukurydzę najlepiej zostawić chwilę na sitku, aby się osuszyła. Po około 5 minutach dodajemy kukurydzę oraz tuńczyka do wcześniej pokrojonych warzyw.
  • Aby smak sałatki był idealny brakuje nam tylko szczypiorku, który kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*