Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Proste ciasto czekoladowe bez pieczenia
Proste ciasto czekoladowe bez pieczenia

Proste ciasto czekoladowe bez pieczenia

Ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego. Pomyślałam o cieście. Jednak wypad do pobliskiej cukierni jakoś nie napawał mnie optymizmem. Ceny tam wołają o pomstę do nieba. A pieczenie samej ciasta w domu, to jakiś koszmar. Pełno brudnych naczyń, często jest to niezwykle praco i czasochłonne zadanie. Przypomniałam sobie o cieście, które kiedyś jadłam u cioci. Było naprawdę smaczne, a wydawało się, że nie ma z nim zbyt wiele pracy.

Niestety nie znałam przepisu. Ale tutaj z łatwością poratował mnie Internet. Ciasto jest naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a jeśli ktoś nie najgorzej radzi sobie w kuchni, to zrobienie go zajmie naprawdę niewiele czasu. Całość można wykonać w niecałą godzinę. Większość składników prawdopodobnie macie już w domu. Mianowicie chodzi o ciasto z kaszy manny. Jeśli ktoś wcześniej nie słyszał o nim, mógłby poczuć się zdziwiony. Ale jednak, ciasto z kaszy manny jest jak najbardziej smaczne i nadaje się nawet na poczęstunek dla gości

Proste ciasto czekoladowe bez pieczenia

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Proste ciasto czekoladowe bez pieczenia. Zadowoli nawet największych wybrednych smakoszy. Przepis podpatrzony i ulepszony.

Składniki:

  • Składniki na masę:
  • 1 L mleka

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 4 łyżki kakao

  • Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 4 łyżki kakao

  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania

  • 2 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

  • Należy zacząć od wyłożenia blachy do pieczenia papierem, a na nim trzeba ułożyć herbatniki, by pokrywały całą powierzchnię formy.
  • Do garnuszka wkładam masło i rozpuszczam je w 0,5l mleka. Dosypuję cukier. W drugim garnku mieszam kaszę mannę z pozostałym mlekiem i kakaem za pomocą miksera.
  • Kiedy mleko z masłem się zagotują, dolewam je do kaszy i wstawiam na ogień. Tutaj trzeba cały czas mieszać, żeby kasza manna nie przykleiła się do spodu.
  • Po zagotowaniu masę wylewam na formę wyłożoną herbatnikami. Masa powinna być dość gęsta, więc trzeba ją rozprowadzić po całej blasze za pomocą szpatułki czy łyżki.
  • Na górę kładę wierzchnią warstwę herbatników. Następnie zabieram się za polewę. Chociaż w przepisie jest to pół kostki margaryny, ja zwykle robię z ¾ kostki, bo inaczej ciężej rozlać ją na całej powierzchni ciasta.
  • W pierwszej kolejności należy margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Cały czas mieszać, żeby składniki dobrze się ze sobą złączyły i nic się nie przykleiło do spodu garnka. Polewę robi się naprawdę szybko i od razu gorącą należy polać ciasto. Znowu można pomóc sobie szpatułką, żeby poprawić wygląd. I od razu wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto pozostawić do ostygnięcia. A potem można je schować do lodówki. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image