Nowoczesne kuchnie modułowe są bardzo wszechstronne i niedrogie. Różnorodność w wyglądzie, wzorach i kolorach, które są dostępne, niezliczone opcje przechowywania i układu oraz możliwość włączenia nowych i stylowych akcesoriów sprawiają, że takie kuchnie są obowiązkowe. Ponieważ takie kuchnie są intensywnie używane, z biegiem lat mają tendencję do szybszego zużywania się.
Samo utrzymanie kuchni w czystości i odkurzaniu nie wystarczy, ponieważ istnieje kilka innych subtelnych rzeczy, które mogą uszkodzić drewno i tuszę. Poszukując kuchni, która wytrzyma dłużej, zapoznaj się z tymi wskazówkami i sztuczkami, aby wydłużyć jej żywotność.
Nie umieszczaj naczyń gorących / zimnych bezpośrednio na blatach kuchennych
Surowa zasada wydłuża żywotność kuchni, aby nigdy nie stawiać niczego na blacie przy skrajnych temperaturach. Chociaż blaty kuchenne wykonane z różnych materiałów, takich jak granit, marmur, a nawet drewno, są solidne, długotrwałe wystawienie na działanie ciepła lub zimna osłabia je, a nawet łamie.
Delikatnie i częściowo wyciągnij szuflady
Szuflad z prowadnicą rolkową i gładkim zamknięciem należy używać delikatnie. Ponieważ działają one na mechanizmie wysuwanym, rozsądnie jest otwierać je częściowo, a nie całkowicie, co powoduje zmniejszenie obciążenie zawiasów. Podczas wysuwania lub wsuwania szuflad należy używać b uchwytów.
W razie potrzeby używaj akcesoriów w szufladach i szafkach
Akcesoria do szafek i szuflad to najbardziej niedoceniane wyposażenie kuchenne. Ich przemyślany wybór i optymalne rozmieszczenie sprawiają, że przechowywanie jest o wiele łatwiejsze i uporządkowane. Istnieją akcesoria do prawie każdego rodzaju przechowywania; od filiżanek i spodków po zastawę stołową, a nawet pojemniki na śmieci. Ułatwiają życie w kuchni i są wygodniejsze.
Delikatnie i całkowicie otwórz drzwi szafy
Drzwi szafek to najmniej pielęgnowane części kuchni. Często beztrosko je otwieramy i zamykamy, trzaskamy lub otwieramy do połowy. Mogą zostać uszkodzone, uderzając o inną szafkę lub akcesorium, a nawet małe pęknięcie lub wgniecenie będzie wymagało całkowitej wymiany laminatu lub drzwi.
Nigdy nie przepełniaj naczyń w szafkach
Jeśli chodzi o bałagan, to kuchnia często jest na nie najbardziej podatna. Gromadzimy i kupujemy tak wiele rzeczy, że pomysł ich przechowywania często schodzi na drugi plan. W końcu upychamy je w dowolnej szafce, jaką możemy znaleźć, a to jest dość szkodliwe dla kuchni. Każda szafka i szuflada mogą mieć tylko ograniczoną wagę. Można to ocenić losowo lub sprawdzić w instrukcji obsługi, a nawet omówić z projektantem kuchni. Zbyt duże załadowanie do nich powoduje, że z czasem opadają, co utrudnia ich wyrównanie, którego nigdy nie można skorygować.
Używaj szaf zgodnie z ich przeznaczeniem
Szafki i szuflady służą głównie do przechowywania przyborów kuchennych i naczyń kuchennych. Podczas gdy mniejsze akcesoria można przechowywać w górnych szufladach, duże naczynia z ciężkim dnem są przechowywane w dolnych szufladach ze względu na ich wagę. Przechowywanie żywności musi być wykonywane ostrożnie, ponieważ jeśli nie jest regularnie czyszczone i otwierane lub wietrzone, może przyciągać owady i pleśń, które uszkadzają tuszę i drewno w kuchni. Produkty suchej żywności są bezpieczniejsze w przechowywaniu niż mokre, które wymagają innej szafki lub półki.
Napraw pęknięcia
Z czasem laminaty i zewnętrzne warstwy szkieletu szafki ściennej zaczynają się odpryskiwać lub łuszczyć. Często regularne gotowanie i ciepło może powodować rozdzielanie się drewna. O wszystko, co jest widoczne w kuchni, należy natychmiast załatwić. W przypadku dużego zużycia laminaty można ponownie skleić lub całkowicie wyposażyć.
Nigdy nie wkładaj wilgotnych naczyń do szuflad
Szafki i szuflady w kuchniach modułowych są wykonane głównie z MDF i sklejki . Niektóre obszary kuchni, takie jak w pobliżu zlewów i blisko lodówek, są wyposażone w warstwę, która jest odporna na uszkodzenia przez wodę. Umieszczanie wilgotnych przyborów w regularnych warstwach może z czasem powodować tworzenie się pleśni i osłabiać korpus szafek.
Umieść optymalną wagę w szafkach spiżarni
Spiżarnie to wysokie jednostki w kuchni, w których przechowywane są artykuły spożywcze, słoiki i inne produkty spożywcze. Są przeznaczone do przenoszenia określonego ciężaru i nie mogą znieść żadnego przeciążenia. Głębokość każdej jednostki jest również standardowa. Wciskanie, pchanie lub układanie rzeczy w spiżarni może z czasem osłabić zawiasy.
Regularnie czyść szczeliny / rogi
Modułowe szafki kuchenne wyposażone są w prowadnice z częściowym i pełnym wysuwem, które ułatwiają ich wsuwanie i wysuwanie. Współczesne wzornictwo wymagają regularnego czyszczenia i konserwacji, aby były gładkie, nie gromadziły brudu ani nie blokowały się po pewnym czasie.
W naszych rękach leży długowieczność naszej modułowej kuchni. Jeśli zadbamy o to, aby te drobne szczegóły były przez cały czas wnikliwe, kuchnia może służyć nam jako bezpieczna przystań i ukochane miejsce rodziny na kilka lat.
Niestety jakoś dzisiejszego sprzętu i mebli nie gwarantuje dożywotniej gwarancji, warto zadbać o nie ze szczególną starannością