Przepis | Strona główna | Materiały zlecone | A co, Lubisz popcorn? Sprawdź, jak go przyrządzić w niecodziennym wydaniu!
A co, Lubisz popcorn? Sprawdź, jak go przyrządzić w niecodziennym wydaniu!

A co, Lubisz popcorn? Sprawdź, jak go przyrządzić w niecodziennym wydaniu!

Popcorn to przekąska, która uchodzi za ulubieńca miłośników kina. Owszem, maszyna do robienia popcornu kojarzy się głównie z salą kinową. Okazuje się jednak, że miłośnicy spędzania czasu z ulubionym filmem, bardzo często korzystają z podobnych wynalazków w domowym zaciszu. Sprawdź, czym tak właściwie jest popcorn i w jakich zestawieniach ta wyjątkowa przekąska spisuje się najlepiej!

Słona przekąska z dodatkiem masła, soli czy słodkiego karmelu to atrybut każdego miłośnika dużego ekranu. Nie ulega wątpliwości, że popcorn to niemalże legendarny przysmak, który zyskał sławę na całym globie. Zastanawiasz się, czy chrupanie smażonej kukurydzy jest zdrowe i w jakich kulinarnych kompozycjach popcorn sprawdza się najlepiej? Sprawdzamy!

Czym tak właściwie jest popcorn?

Popcorn to nic innego jak prażona kukurydza. Powszechna opinia spycha tę wyjątkową słoną przekąskę na kulinarny margines. Dlaczego? Ponieważ utarło się przekonanie, jakoby popcorn był zbyt zasobny w niezdrowe tłuszcze, sól oraz nadmiar słodkich dodatków.

Okazuje się jednak, że w plebiscycie zdrowych słonych przekąsek, popcorn prezentuje się nie najgorzej. Co więcej, klasyczna wersja prażonej kukurydzy uznawana jest za jedną z najzdrowszych słonych przekąsek. Warto jednak pamiętać, że wartość odżywcza popcornu jest w głównej mierze uzależniona od ilości dodatków, takich jak sól, masło czy karmel.

Maszyna do robienia popcornu, czyli symbol popkultury!

Maszyna do robienia popcornu stanowi swoisty pop kulturalny symbol. Pierwsze miejsca masowej rozrywki, takie jak kina, kręgielnie czy salony gier, przyciągały tłumy dzięki swojej wyjątkowej specyfice. Nieodzownym elementem tego typu miejsc od zawsze były maszyny robienia popcornu.

Ta smaczna przekąska z czasem stała się obiektem powszechnego uwielbienia przez ludzi na całym świecie. Tego typu maszyna robi spektakularne wrażenie nie tylko ze względu na produkt, który wytwarza, ale także z uwagi na swój specyficzny wygląd. Urządzenie do robienia popcornu może stanowić atrakcję samą w sobie – jej wyjątkowy design i sposób działania od dekad robią na ludziach ogromne wrażenie.

Czy jedzenie popcornu sprzyja zdrowiu?

Z uwagi na rzekomy nadmiar tłuszczu, soli lub słodkich dodatków, takich jak karmel, popcorn nie cieszy się najlepszą sławą. Czy słusznie? Okazuje się, że nie! Dietetycy są zgodni co do tego, że popcorn należy do zdecydowanie najzdrowszych produktów wśród wszystkich słonych przekąsek.

Produktem wyjściowym jest bowiem kukurydza – warzywo zasobne w wiele cennych składników odżywczych, takich jak duża ilość łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, a także prozdrowotne kwasy Omega-3.

Jak przyrządzić popcorn w domowym zaciszu?

Powszechnie uznaje się popcorn za przekąskę, która jest gotowa do spożycia po podgrzaniu w mikrofalówce lub przysmażeniu na patelni. Owszem, sposób przyrządzania prażonej kukurydzy wygląda za każdym razem podobnie, ale jego zastosowanie może przybierać przeróżne form.

Popcorn o smaku pizzy? Voila! Popcorn z dodatkiem czekolady lub karmelu? Bardzo proszę! A może popcorn w akompaniamencie warzywnej sałatki? Nic bardziej prostszego! Otwórz się na kulinarną różnorodność i nie bój się eksperymentów z popcornem w roli głównej!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*