Przepis | Strona główna | Dania główne | Gotowana kukurydza z masłem pietruszkowym
Gotowana kukurydza z masłem pietruszkowym

Gotowana kukurydza z masłem pietruszkowym

Gotowane kolby młodej, słodkiej kukurydzy. Kolby kukurydzy koniecznie gotuj w wodzie z cukrem i solą, taka mieszanka pozwala na wydobycie największej słodyczy kukurydzy. To już połowa sukcesu by przygotować przepyszną i soczystą kukurydzę. Po ugotowaniu wystarczy posmarować ją masełkiem i oprószyć solą lub zgodnie z naszym przepisem podawać ze słonawym masłem pietruszkowym. Chcąc stworzyć kompletne danie z gotowaną kukurydzą w roli głównej, podawaj ją z pieczonymi frytkami lub łódeczkami ziemniaczanymi i mocno schłodzonym kefirem lub maślanką. Twój organizm podziękuje Ci za taki lekki obiad w upalne dni.

Kolby kukurydzy gotowana w wodzie

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

170

kcal

Jak ugotować kukurydzę? W przepisie znajdziesz wskazówki jak przygotować kolby kukurydzy by uzyskać najlepszy smak.

Składniki:

  • 3 kolby świeżej kukurydzy

  • 1 czubata łyżka zwykłego cukru

  • 1 pełna łyżeczka soli

  • 1,5 litra wody

  • mrożone frytki z batatów lub łódeczki ziemniaczane

  • schłodzony kefir lub maślanka

  • MASŁO PIETRUSZKOWE
  • 40 g miękkiego masła

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik i upiecz w nim frytki z batatów (może być mrożona mieszanka z przyprawami) lub łódeczki ziemniaczane. Miękkie masło rozgnieć z solą i posiekaną natką pietruszki, aż powstanie ziołowe masełko pietruszkowe. kukurydza i bataty
  • Kolby kukurydzy oczyść z liści i nici. Każdą kolbę pokrój na krótsze części, będzie je łatwiej zmieścić w garze i tym samym ugotować. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z łyżką cukru i łyżeczką soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej kukurydzę, gotuj przez 15 minut.
  • Ugotowaną kukurydzę odcedź z wrzącej wody. Od razu na każdą cząstkę kolby ułóż łyżeczkę masła pietruszkowego, które rozpłynie się pod wpływem ciepła.
  • Kukurydzę z masłem pietruszkowym podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i mocno schłodzonym kefirem lub maślanką. gotowane kolby kukurydzy


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image