Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Gotowane kolby kukurydzy z masłem i solą
Gotowane kolby kukurydzy z masłem i solą

Gotowane kolby kukurydzy z masłem i solą

W okresie wakacyjnym, na przełomie lipca i sierpnia, w sklepach spożywczych pojawiają się kolby kukurydzy. Chcąc wybrać tą najsmaczniejszą, kieruj się wyglądem jej ziarenek. Nasiona kukurydzy powinny być żółte i napęczniałe. Zbyt jasne lub sflaczałe nasiona, mogą świadczyć o nie pierwszej świeżości kukurydzy.

Kolby kukurydzy można przygotować na wiele sposobów, jednak największym powodzeniem cieszy się kukurydza gotowana z masełkiem i solą. Smaczna przekąską idealna do chrupania.

Gotowane kolby kukurydzy z masłem i solą

5 od 16 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

kolby
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

130

kcal

Gotowane kolby słodkiej, cukrowej kukurydzy. Podane na ciepło z rozpływającym się masełkiem, solą oraz słodką i ostrą papryką.

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy

  • 4 łyżki zimnego masła

  • cukier, sól, słodka papryka, chili

Sposób przygotowania:

  • Kolby kukurydzy oczyść z włosów oraz ostrym nożem odetnij wystający, zgrubiały trzon.
  • Wybierz garnek dużej pojemności, do którego swobodnie zmieszczą się kolby kukurydzy. Jeśli nie masz tak dużego garnka, możesz użyć mniejszego, wtedy kolby kukurydzy przełam na połówki.
  • Do garnka wlej około 2 litry wody, dodaj 1 łyżkę cukru i płaską łyżeczkę soli. Ustaw na palniku i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż kukurydzę. Gotuj przez 10 minut w przypadku młodej kukurydzy.
  • Kolby ułóż na talerzykach. Na każą kukurydzę nałóż zimne masło, które pod wpływem temperatury się roztopi. Oprósz solą oraz opcjonalnie słodką papryką i chili.

Uwagi:

  • By wybrać jak najlepszą jakościowo kukurydzę, zwróć uwagę na nasionka. Powinny być żółte, pękate i napęczniałe.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*