Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Cytrynowa lemoniada z espresso
Cytrynowa lemoniada z espresso

Cytrynowa lemoniada z espresso

Kilka dni temu, w pewien upalny dzień, odwiedziłam restaurację McDonald’s. Wśród nowości znalazłam Lemonade Espresso, które trafiło w mój gust. Uwielbiam cytrusy, kwaśne smaki i wszystko co zawiera cytrynę. Ale połączenie lemoniady i kawy? To dopiero orzeźwienie zarówno ciała jak i umysłu.

Cytrusowa lemoniada z dodatkiem kawy

5 od 25 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LemoniadaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

70

kcal

Połączenie cytrynowej lemoniady z esencją kawowego espresso. Kawa mrożona z lemoniadą i kostkami lodu. Nowy pomysł serwowania kawy w lecie.

Składniki:

  • 1 cytryna

  • 4 łyżki zwykłego cukru

  • 200 ml wody

  • 4 łyżki kawy mielonej

  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  • W 100 ml wrzącej wody zaparz mieloną kawę. Przecedź przez sito i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Cytrynę sparz wrzątkiem i otrzyj z niej żółtą warstwę skórki. Wiórki skórki umieść w rondelku, razem z cukrem i 100 ml wody. Gotuj przez 10 minut do powstania syropu cukrowego. Pozostaw do przestudzenia.
  • Z cytryny wyciśnij świeży sok. Dodaj przecedzony przez sito syrop cukrowy. Wymieszaj i przelej do wysokich szklanek. Wrzuć dużo kostek lodu.
  • Dodaj esencje z parzonej kawy, nie mieszaj. Powinny powstać 2 oddzielne warstwy.

Jeden komentarz

  1. lemondrizzle

    Długo szukałam tego przepisu. Nie spodziewałabym się że kawa z cytrynka tak do siebie pasują. Bardzo orzeźwiające połączenie na lato

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*