Espresso Tonic - esencja kawy z gorzkim tonikiem

Espresso Tonic – esencja kawy z gorzkim tonikiem

Kawowe espresso z kostkami lodu i Tonic Water. Połączenie cieszące się dużym zainteresowaniem w upalne dni. Wypicie gorącej kawy w lecie, która jeszcze bardziej nas rozgrzeje, nie jest niczym przyjemnym. Stąd też mrożona kawa z tonikiem.

Espresso z tonikiem i kostkami lodu

5.0 z 21 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: NapójKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

90

kcal

Forma serwowania kawy w trakcie upałów. Goryczka toniku, kostki lodu i espresso. Kofeina na zimno, idealna na lato.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 ml toniku Fentimans, Schweppes lub Kinley

  • 100 ml wody

  • 4 łyżki kawy mielonej

  • 1 cytryna

  • 1 limonka

  • kostki lodu


Sposób przygotowania:

  • Zaparz esencję kawy parzonej w 100 ml gorącej/prawie wrząćej wody, co najmniej przez 10 minut. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, przygotuj 4 razy espresso.
  • Do dzbanka wrzuć dużą ilość kostek lodu. Wlej ulubiony tonik oraz wrzuć plasterki ulubionych cytrusów.
  • Na samym końcu wlewaj cienką stróżką esencję kawy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. to jest moja miłość tego lata

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*