Przepis | Strona główna | Blog | Ananas. 9 najważniejszych prozdrowotnych zalet
Ananas. 9 najważniejszych prozdrowotnych zalet!

Ananas. 9 najważniejszych prozdrowotnych zalet

Ananas jest bogaty w prozdrowotne wartości. Oto zestaw tych najważniejszych. Zacznijmy od początku. Bromelaina jest znana z właściwości przeciwzapalnych, przeciwzakrzepowych, przeciwpłytkowych i fibrynolitycznych (rozpuszczających skrzepy krwi).

Ananas. 9 najważniejszych prozdrowotnych zalet!

Niektóre badania wykazały, że dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym, bromelaina, która jest bardzo obecna w ananasie, może okazać się bezpieczną alternatywą leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów.

Polifenole i flawonoidy, związki fenolowe występujące w roślinach, mają właściwości antyoksydacyjne. Mogą one pomóc w zapobieganiu wielu chorobom (nowotworom, chorobom układu krążenia i różnym chorobom przewlekłym) poprzez neutralizację wolnych rodników w organizmie.

Świeże ananasy i sok ananasowy są doskonałym źródłem manganu. Mangan działa jako kofaktor kilku enzymów, które ułatwiają kilkadziesiąt różnych procesów metabolicznych. Pomaga również zapobiegać szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki.

Świeży ananas jest dobrym źródłem witaminy C. Źródłem tej witaminy są ananasy w puszce i sok ananasowy. Witamina C ma właściwości przeciwutleniające i może być częściowo odpowiedzialna za korzystne efekty związane z wysokim spożyciem owoców i warzyw. Witamina C we krwi pomaga zmniejszyć utlenianie i stany zapalne w organizmie, chroniąc przed rozwojem niektórych chorób degeneracyjnych związanych ze starzeniem się.

Ananas jest źródłem witaminy B1. Znana również jako tiamina, witamina B1 jest częścią koenzymu niezbędnego do produkcji energii, głównie z węglowodanów, które spożywamy. Uczestniczy również w przekazywaniu impulsów nerwowych i wspiera normalny wzrost.

Ananas jest źródłem witaminy B6. Witamina B6, znana również jako pirydoksyna, jest częścią koenzymów, które uczestniczą w metabolizmie białek i kwasów tłuszczowych, jak również w syntezie neuroprzekaźników. Przyczynia się on również do produkcji czerwonych krwinek i pozwala im przenosić więcej tlenu. Pirydoksyna jest również niezbędna do konwersji glikogenu do glukozy i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wreszcie, witamina ta odgrywa rolę w tworzeniu niektórych składników komórek nerwowych oraz w modulacji receptorów hormonalnych.

Ananas jest źródłem miedzi. Jako składnik kilku enzymów, miedź jest niezbędna do tworzenia się w organizmie hemoglobiny i kolagenu (białka używanego do budowy i naprawy tkanek). Kilka enzymów zawierających miedź również przyczynia się do obrony organizmu przed wolnymi rodnikami.

Ananas jest bogaty w błonnik, które pobudzają przemianę materii jelitowej i działają na sytość.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*