Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Hawajska. Pizza z ananasem
Pizza Hawajska. Pizza z ananasem

Pizza Hawajska. Pizza z ananasem

Niektórych może zaskoczyć, że pizza Hawajska pochodzi z Kanady. Dokładniej wymyślił ją pewien grek niejaki Sam Panopoulos, który wraz ze swoimi braćmi otworzył restaurację, a chcąc eksperymentować dodał do pizzy ananasa. Co ciekawe nazwa tego rodzaju pizzy powstała za sprawą puszki z ananasa. Choć mieszkańcy Włoch nie są do końca przekonani do tego rodzaju pizzy to na pewno warto sprawdzić to oryginalne połączenie smaków. W skład pizzy wchodzą: sos pomidorowy, mozzarella, szynka oraz ananas.

Pizza Hawajska

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

265

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę hawajską do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy hawajskiej
  • 200 g 200 sera mozzarella

  • 300 g 300 szynki konserwowej

  • 50 g 50 ananas z puszki

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy hawajskiej
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Następnie posyp placek startym serem mozzarella. Jeśli lubisz ser, możesz użyć większej ilości niż 200g.
  • Szynkę konserwową pokrój najpierw w plasterki a następnie w kwadraciki wielkości ok. 1cm. Możesz też szynkę pokroić w kostki wielkości 5-10mm (jeśli masz szynkę w kostce). Tak przygotowaną szynką posyp po placku pizzy.
  • Ananasa odsącz z zalewy (ananas w puszce). Pokrój go w kwadraciki 5-10mm i posyp nimi pizzę.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200C (temperatura podana dla piekarnika z termoobiegiem). Włóż przygotowaną pizzę i piecz ją w tej temperaturze przez około 15 minut. Bardziej od czasu ważny jest stopień zarumienienia więc dokładnie obserwuj pizzę i wyciągnij, gdy będzie odpowiednio przyrumieniona.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Pizza Hawajska to popularna pizza charakteryzująca się tradycyjnym drożdżowym ciastem, sosem pomidorowym i dodatkiem szynki. Głównym składnikiem, który ją charakteryzuje jest ananas. Mimo, że ananas często kojarzy się głównie z deserami – w wersji wytrawnej również smakuje wyśmienicie. To bogactwo również innych warzyw takich jak pieczarki, cebulka, kukurydza i papryka. Wbrew pozorom nie pochodzi z Hawajów a powstała zupełnie przez przypadek. Jej pomysłodawcą jest Sam Panopoulos grecki imigrant, który prowadził w latach 70 restauracje w Kanadzie. Postanowił on w ramach eksperymentu, dodać do oryginalnej włoskiej pizzy kontrastowy, słodki i egzotyczny smak. Ananas nadawał się do tej roli idealnie, a jego kawałki wylądowały na pizzy. Ku jego zaskoczeniu eksperyment powiódł się, a w pizzy hawajskiej oprócz niego rozsmakowało się wiele osób. W ten sposób pizza hawajska stała się dla jednych uwielbianym daniem a dla innych symbolem profanacji włoskiego kunsztu i smaku. Sekret pizzy Hawajskiej tkwi w jej smaku. Dodanie lekko słodkich owocowych elementów w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką daje bardzo oryginalne odczucia kulinarne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*