Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Mleczne ciastka z białą czekoladą i migdałami
Mleczne ciastka z białą czekoladą

Mleczne ciastka z białą czekoladą i migdałami

Ciasteczka mleczne z siekanymi migdałami i kawałkami białej czekolady. Dodatek mleka w proszku zapewnia niepowtarzalnie mleczny smak i wilgotną miękkość w środku ciastek.

Mleczne ciastka z białą czekoladą i mlekiem w proszku

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Mleczne ciasta z białą czekoladą, siekanymi migdałami i mlekiem w proszku. Doskonałe ciastka mięciutkie w środku.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady

  • 100 g migdałów blanszowanych

  • 200 g miękkiego masła

  • 50 g mleka w proszku

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka z chowu ekologicznego

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

  • Migdały i białą czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  • Suche składniki: mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj ze sobą.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę. Następnie ucieraj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • W osobnym naczyniu ubij całe jajka na kogel mogel. Stopniowo dodawaj je do utartego masła, cały czas miksując. Nie dodawaj jajek na raz, by zapobiec zważeniu się masy.
  • Następnie dodaj przygotowane suche składniki, całość zmiksuj do połączenia. Po czym dodaj posiekane migdały i białą czekoladę, wymieszaj szpatułką.
  • Z masy formuj niewielkie, lekko spłaszczone kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze zachowując odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Jeden komentarz

  1. najlepsze mleczne ciasteczka jakie jadłam

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*