Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Czekoladowe babeczki z kremem maślanym
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym

Czekoladowe babeczki z kremem maślanym

Mocno kakaowo – czekoladowe babeczki udekorowane puszystym maślanym kremem. Przepiękny i przepyszny słodki wypiek, na miarę mistrza cukiernictwa. Babeczki wychodzą miękkie i sprężyste, a dekoracyjny krem dzięki długiemu ubijaniu miękkiego masła jest puszysty i delikatny.

Maślany krem zawdzięcza swój urzekający wygląd odrobinie barwnika spożywczego, możesz przygotować go w ulubionym kolorze. Kolorystyka babeczek może współgrać z motywem przewodnim świąt lub przyjęcia z okazji którego przygotowujesz słodkości.

Czekoladowe babeczki z kremem maślanym

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

babeczek
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Mocno czekoladowe i kakaowe babeczki udekorowane puszystym maślanym kremem. Najlepszy przepis na babeczki ze słodkim kremem na bazie masła.

Składniki:

  • KAKAOWE BABECZKI
  • 1 jajko z chowu ekologicznego

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • 30 g gorzkiego kakao

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 200 ml mleka

  • 80 ml oleju rzepakowego

  • 100 g czekolady mlecznej startej na tarce

  • MAŚLANY KREM
  • 200 g miękkiego masła

  • 350 g cukru pudru

  • 3 krople barwnika spożywczego do mas tłustych


Sposób przygotowania:

  • KAKAOWE BABECZKI
  • W misie miksera umieść wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na babeczki, oprócz kostek mlecznej czekolady. Składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Zmiksuj je mikserem do uzyskania jednolitej masy. Startą mleczną czekoladę wsyp do masy i wymieszaj szpatułką.
  • Całość przełóż do papilotek ułożonych w metalowej formie do wypieku babeczek, ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
  • KREM MAŚLANY
  • Miękkie masło przełóż do misy miksera wraz z połową potrzebnej ilości cukru pudru. Miksuj przez 10 minut. Co jakiś czas ściągnij silikonową szpatułką masę zgromadzoną na brzegach misy, zagarniając ją na dno naczynia.
  • Wsyp pozostałą część miałkiego cukru pudru i miksuj kolejne 10 minut. Długi czas ubijania jest gwarancją udanego maślanego kremu. Po ubiciu masło staje się jasne, prawie białe i puszyste.
  • Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego i wymieszaj krem do ujednolicenia odcienia.
  • Krem maślany przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij ozdobną tylką gwiazdką na babeczkę. Wedle uznania udekoruj kolorową posypką lub jadalnym brokatem.

Uwagi:

  • Krem maślany można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*