Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Ptysie z kremem truskawkowym
Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym zagościły na naszych talerzach w Tłusty Czwartek nie tak dawno temu. Nie ma co się dziwić – wcześniej ciężko było o truskawki na wiosnę. Dziś, gdy możemy kupić je cały rok, zwłaszcza mrożone, możemy także delektować się ptysiami cały rok. Dlatego też coraz częściej można spotkać ptysie z kremem truskawkowym jako tradycyjny przysmak tłustoczwartkowy.

Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzysmakiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Ptysie z kremem w niektórych rejonach kojarzą się tylko z Tłustym Czwartkiem, w innych są zwykłym deserem. Ale wszędzie są pyszne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 125 ml 125 wody

  • 2 2 jajka

  • 65 g 65 masła

  • 1/2 szklanki 1/2 mąki

  • 225 g 225 śmietany 30%

  • 75 g 75 mrożonych truskawek

  • 2 łyżki 2 galaretki truskawkowej

  • 1 łyżka 1 cukru pudru

  • winogrona


Sposób przygotowania:

  • Zagotuj masło z wodą. Wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie gęsta masa, odklejająca się od garnka. Wystudź i zmiksuj z jajkami.
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciśnij porcje na blachę. Piecz 30 min w 200 st. C. Wystudź i przekrój na pół.
  • Rozpuść galaretkę w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudź. Truskawki rozmroź i zmiksuj z pudrem. Kremówkę ubij.
  • Połącz z truskawkami i galaretką. Zmiksuj. Masę schłodź i przełóż ptysie. Do każdego włóż winogrona.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*