Przepis | Strona główna | Zupy | Aromatyczna zupa pomidorowa
Aromatyczna zupa pomidorowa

Aromatyczna zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu warzywnego. Można powiedzieć, że jest królową wśród zup, ponieważ jest najchętniej spożywaną zupą na świecie. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory lub przecier pomidorowy. Można podawać ją z makaronem różnego rodzaju lub ryżem, czasem także z lanym ciastem. Bardzo często do tego, aby poprawić jej smak, dodaje się bazylię lub natkę pietruszki. Najlepiej smakuje przygotowywana na rosole z dnia poprzedniego. Czas jej gotowania zależy od tego jakiego mięsa użyjemy. Drób z warzywami gotuje się około 1,5 godziny, natomiast wołowinę od 2 do 3 godzin.

Aromatyczna zupa pomidorowa

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

220

kcal

Zupa pomidorowa jaka jest każdy wie. Można powiedzieć, że jest królową wśród zup, ponieważ jest najchętniej spożywaną zupą na świecie.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa

  • 4 skrzydełka

  • 300 g szpondra wołowego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/4 kapusty włoskiej

  • 1/4 selera

  • 1 por

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • śmietana kremówka 30%

  • Przyprawy i zioła do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kucharek i przyprawa w płynie


Sposób przygotowania:

  • Najpierw należy mięso dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie zalać je prawie do pełna zimną wodą i gotować do czasu wrzenia
  • Następnie zebrać tak zwane “szumowiny” i gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 30 min.
  • Gdy czekamy, aż wywar się zagotuje, należy przygotować warzywa obierając je i płucząc, a następnie dodać je do wywaru, przyprawić i gotować wszystko razem jeszcze przez ok. 20 minut.
  • Po tym czasie, należy wyjąć mięso i warzywa z wywaru i dodawać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna.
  • Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę. Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*