Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Aromatyczna zupa kalafiorowa
Aromatyczna zupa kalafiorowa

Aromatyczna zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich stołach. Powinno się ją często serwować najbliższym, ponieważ posiada wiele właściwości zdrowotnych, co powoduje, że nie dość że jest pyszna, to jeszcze pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu. Zupę kalafiorową można podawać na dwa różne sposoby m. in.: na bulionie mięsnym lub warzywnym. Ponadto jest delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach Polski zupę kalafiorową podaje się z makaronem lub ryżem. Jest też dobrym rozwiązaniem jako zupa krem, ponieważ wystarczy wszystkie składniki zblendować. A z kalafiora możesz też spróbować surówkę z surowego kalafiora i koperku lub wiosenną lekką sałatkę z kalafiorem.

Aromatyczna zupa kalafiorowa

5 z 6 głosów
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

250

kcal

Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich stołach. Powinno się ją często serwować najbliższym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 L 2 litry bulionu

  • 1 1 kalafior

  • 4 4 ziemniaki

  • 1 1 marchew

  • 1 1 cebula

  • 150 ml 150 śmietany 30%

  • Koperek

  • Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni do zarumienienia i wrzucić do gotującego się bulionu.
  • Następnie należy dodać kalafiora pokrojonego w różyczki, posiekaną marchewkę i ziemniaki w kostkę.
  • Wszystko razem gotować przez ok. 30 min.
  • Ostatnim krokiem jest zabielenie zupy śmietaną. Do osobnego garnka trzeba wlać odrobinę zupy i dodawać do niej stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy śmietana będzie dobrze wymieszana, należy całość przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku.
  • Jeśli mamy ochotę, to można po nałożeniu na talerz dodać posiekany drobno koperek.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Co to zupa kalafiorowa?

Zupa kalafiorowa to aromatyczna zupa warzywna, której głównym składnikiem jest kalafior. Może być podawana na ciepło lub na zimno, z dodatkiem śmietany, przypraw, ziół i innych składników. Zupa jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, w tym witaminę C i K. Jest niskokaloryczna, dlatego doskonale nadaje się do zup diety odchudzającej.

Skąd pochodzi zupa kalafiorowa?

Zupa kalafiorowa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Została wymyślona w XV wieku w Hiszpanii i od tego czasu jest popularnym daniem w całej Europie. Obecnie jest szeroko stosowana w kuchni całego świata.

Czy zupa kalafiorowa jest zdrowa?

Tak, zupa kalafiorowa jest bardzo zdrowa. Zawiera dużo witamin i minerałów, a także błonnika, dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. Jest również niskokaloryczna i doskonale nadaje się do zup diety odchudzającej.

Czym charakteryzuje się zupa kalafiorowa?

Zupa kalafiorowa charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Aromat i smak są intensywne dzięki dodatkom, takim jak przyprawy, śmietana, zioła i inne składniki. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy zupę kalafiorową można podawać dzieciom?

Tak, zupa kalafiorowa jest zdrowym i bezpiecznym daniem dla dzieci. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy i minerały, dlatego jest doskonałym wyborem dla dzieci. Dodatkowo można ją łatwo doprawić i zmienić smak, aby dostosować ją do gustów dziecka.

Jak przechowywać zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa powinna być przechowywana w lodówce i spożywana w ciągu 2–3 dni. Należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec wysychaniu i utracie smaku. Zupa może być również zamrożona w małych porcjach do 2 miesięcy.

2 komentarze

  1. To ma być śmietanka do zup w kartoniku czy śmietana gęsra w kubeczku?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*