Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Aromatyczna zupa kalafiorowa
Aromatyczna zupa kalafiorowa

Aromatyczna zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich stołach. Powinno się ją często serwować najbliższym, ponieważ posiada wiele właściwości zdrowotnych, co powoduje, że nie dość że jest pyszna, to jeszcze pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu. Zupę kalafiorową można podawać na dwa różne sposoby m. in.: na bulionie mięsnym lub warzywnym. Ponadto jest delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach Polski zupę kalafiorową podaje się z makaronem lub ryżem. Jest też dobrym rozwiązaniem jako zupa krem, ponieważ wystarczy wszystkie składniki zblendować. A z kalafiora możesz też spróbować surówkę z surowego kalafiora i koperku lub wiosenną lekką sałatkę z kalafiorem.

Aromatyczna zupa kalafiorowa

5 z 7 głosów
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

250

kcal

Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich stołach. Powinno się ją często serwować najbliższym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 L 2 litry bulionu

  • 1 1 kalafior

  • 4 4 ziemniaki

  • 1 1 marchew

  • 1 1 cebula

  • 150 ml 150 śmietany 30%

  • Koperek

  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni do zarumienienia i wrzucić do gotującego się bulionu.
  • Następnie należy dodać kalafiora pokrojonego w różyczki, posiekaną marchewkę i ziemniaki w kostkę.
  • Wszystko razem gotować przez ok. 30 min.
  • Ostatnim krokiem jest zabielenie zupy śmietaną. Do osobnego garnka trzeba wlać odrobinę zupy i dodawać do niej stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy śmietana będzie dobrze wymieszana, należy całość przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku.
  • Jeśli mamy ochotę, to można po nałożeniu na talerz dodać posiekany drobno koperek.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Co to zupa kalafiorowa?

Zupa kalafiorowa to aromatyczna zupa warzywna, której głównym składnikiem jest kalafior. Może być podawana na ciepło lub na zimno, z dodatkiem śmietany, przypraw, ziół i innych składników. Zupa jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, w tym witaminę C i K. Jest niskokaloryczna, dlatego doskonale nadaje się do zup diety odchudzającej.

Skąd pochodzi zupa kalafiorowa?

Zupa kalafiorowa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Została wymyślona w XV wieku w Hiszpanii i od tego czasu jest popularnym daniem w całej Europie. Obecnie jest szeroko stosowana w kuchni całego świata.

Czy zupa kalafiorowa jest zdrowa?

Tak, zupa kalafiorowa jest bardzo zdrowa. Zawiera dużo witamin i minerałów, a także błonnika, dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. Jest również niskokaloryczna i doskonale nadaje się do zup diety odchudzającej.

Czym charakteryzuje się zupa kalafiorowa?

Zupa kalafiorowa charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Aromat i smak są intensywne dzięki dodatkom, takim jak przyprawy, śmietana, zioła i inne składniki. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy zupę kalafiorową można podawać dzieciom?

Tak, zupa kalafiorowa jest zdrowym i bezpiecznym daniem dla dzieci. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy i minerały, dlatego jest doskonałym wyborem dla dzieci. Dodatkowo można ją łatwo doprawić i zmienić smak, aby dostosować ją do gustów dziecka.

Jak przechowywać zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa powinna być przechowywana w lodówce i spożywana w ciągu 2–3 dni. Należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec wysychaniu i utracie smaku. Zupa może być również zamrożona w małych porcjach do 2 miesięcy.

4 komentarze

  1. Dlaczego czas gotowania określono na 40 minut skoro gotowanie samego bulionu zajmie co najmniej 2 godziny. Nie znam nikogo, kto trzyma gotowy bulion w zamrażarce na zapas.

    • To chętnie się przedstawię, żebyś poznał osobę, która trzyma bulion w lodówce (rzadziej w zamrażarce, chociaż też czasami mrożę.
      Ale tak na poważnie, to ja zawsze gotuję w jeden dzień bulion do zjedzenia a na drugi dzień na jego podstawie robię inną zupę czy też inne danie. Często nawet w trzeci dzień (jeśli mrożę) to coś z niego zrobię. Tak to bym zwariowała mając codziennie gotować bulion do nowego obiadu. Dlatego jeśli w składzie jest podany bulion, to rozumie się przez to, że wykorzystuje się przygotowany uprzednio bulion.
      Dodatkowo, sprawia to też, że przepis jest bardziej czytelny. Gdybyśmy zaczynali od garnka z wodą to pierwsze 5-7 kroków przepisu musiałabym opisywać jak robi się bulion. I tak przy każdej zupie na bazie bulionu.

  2. To ma być śmietanka do zup w kartoniku czy śmietana gęsra w kubeczku?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*