Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Jesienna zupa dyniowa
Jesienna zupa dyniowa

Jesienna zupa dyniowa

Zupa dyniowa jest to gęsta zupa sezonowa, której głównym składnikiem jest miąższ z dyni jadalnej. Dzięki temu zupa ta ma pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor i charakterystyczny smak. Najczęściej jest spożywana jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Podawana może być na słodko np. z cukrem i olejkiem migdałowym dla zapachu lub na ostro z solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Dla ozdoby można ją posypać po wierzchu posiekaną natką zielonej pietruszki lub prażonymi nasionami dyni. Zupa dyniowa jest rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zobacz także nasz ulubiony przepis – zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami – może też przypadnie ci do gustu.

Jesienna zupa dyniowa

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

240

kcal

Zupa dyniowa jest to gęsta zupa sezonowa, której głównym składnikiem jest miąższ z dyni jadalnej. Dzięki temu zupa ma pomarańczowy kolor.

Składniki:

  • 500 ml bulionu

  • 650 g pieczonej dyni np. Hokkaido

  • 1 cebula cukrowa

  • 2 średnie marchewki

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1/2 szklanki mleka tłustego lub śmietany


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy obrać cebulę i marchewkę. Cebulę posiekać na drobną kostkę, a marchew pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce.
  • Do garnka dać łyżkę masła klarowanego, a następnie dodać marchew, cebulę i podsmażać przez ok. 20 min na małym ogniu do momentu, aż marchew zrobi się miękka i od czasu do czasu przemieszać.
  • Następnie wlać do cebuli i marchewki dwie szklanki bulionu i zagotować.
  • Następnym krokiem jest dodanie 650 g upieczonej wcześniej dyni,która była pieczona wcześniej z dodatkiem oliwy, soli i czosnku oraz zmiksowana z oregano i tymiankiem i wlanie pół szklanki mleka.
  • Na koniec należy wszystko razem zmiksować na gładko. Można ją podać z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*