Przepis | Strona główna | Zupy | Lekko pikantna zupa meksykańska
Lekko pikantna zupa meksykańska

Lekko pikantna zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest rozgrzewająca i pożywna oraz idealna na chłodniejsze dni. Głównym składnikiem z jakiego składa się ta potrawa jest mięso mielone różnego rodzaju. Nie jest trudna w przygotowaniu, ponieważ jej wykonanie zajmuje n8e więcej niż godzinę. Zupa ta słynie z ostrości, dlatego osoby nie lubiące pikantnych potraw, nie powinny jej jeść. Jest to danie jednogarnkowe. Zupa meksykańska może stanowić obiad na dwa dni, który można w prosty i szybki sposób odgrzać.

Lekko pikantna zupa meksykańska

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

290

kcal

Zupa meksykańska jest rozgrzewająca i pożywna oraz idealna na chłodniejsze dni. Głównym składnikiem jest mięso mielone różnego rodzaju.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo – wołowego)

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka czerwonej i białej fasoli

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 średnie cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 papryka

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 2 kostki rosołowe

  • Słodka papryka

  • Przyprawa do potraw meksykańskich

  • 2 liście laurowe

  • Zioła prowansalskie

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Do dużego garnka należy przelać kukurydzę, czerwoną i białą fasolę oraz pomidory razem z zalewami.
  • Zalać to wszystko ok. 0,75 l wody oraz dodać pokruszone kostki rosołowe, ziele i liść laurowy, pół opakowania słodkiej papryki i doprawić do do smaku solą i pieprzem. Wszystko gotować na małym ogniu.
  • Mięso mielone smażyć na patelni wraz z przyprawą do dań meksykańskich i posiekaną cebulą. Po kilku minutach dodać posiekaną paprykę i smażyć wszystko do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Należy dodać na patelnię drugą połowę słodkiej mielonej papryki, zioła prowansalskie i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do garnka z gotującymi się już składnikami.
  • Na patelnię należy wlać szklankę wody, do której dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Kiedy się to zagotuje, przelewamy do garnka.
  • Na koniec wszystko razem należy dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zupa jest gotowa, a po podaniu na talerz, można udekorować ją posiekaną natką pietruszki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*