Wciągająco słodki przysmak przygotowany z listkującego się ciasta typu filo, pistacji i orzeszków włoskich, klarowanego masła i aromatycznego syropu cukrowego z nutką kwiatów pomarańczy. Kto chociaż raz będą w Chorwacji próbował tamtejszej baklavy, ten zna jej niepowtarzający smak. Wypiek przygotujesz z gotowego listkującego ciasta, co pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu i nerwów.
Wciągająca baklawa z bakaliami
20
porcji30
min.1
godz.210
kcalWyborny bałkański przysmak z ciasta filo, bakalii i cukrowego syropu z nutą kwiatów pomarańczy. Słynna baklawa z pistacjami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SYROP CUKROWY
200 ml 200 wody
200 g 200 białego cukru
3 łyżki 3 wody z kwiatów pomarańczy
3 sztuki 3 kardamonu
- BAKLAVA
2 opakowania 2 ciasta filo (około 20 płatów ciasta)
220 g 220 masła klarowanego
150 g 150 posiekanych niesolonych pistacji
100 g 100 posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- SYROP CUKROWY
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem i nasionkami wydłubanymi z wnętrza kardamonu. Gotuj przez 10 minut bez mieszania, do lekkiego zgęstnienia i uzyskania konsystencji syropu. Ugotowany syrop pozostaw do całkowitego wystudzenia, po czym wymieszaj go z wodą z nutą kwiatów pomarańczy.
- BAKLAVA
- Przygotuj większe naczynie żaroodporne oraz silikonowy pędzelek. Dno i brzegi naczynia żaroodpornego przesmaruj warstewką masła klarowanego przy pomocy pędzelka.
- Płaty ciasta filo pokrój dopasowując je do kształtu naczynia żaroodpornego. Weź pierwszy płat ciasta i połóż na dnie formy, posmaruj kolejną warstwą masła klarowanego, po czym przyłóż kolejnym plastrem filo. Pracując z każdym pojedynczym płatem ciasta, pozostałe trzymaj pod przykryciem ściereczki gdyż błyskawicznie wysychają i tracą swoje właściwości.
- Kiedy zużyjesz mniej więcej połowę ciasta filo, przykryj je masłem klarowanym jak poprzednio, po czym wyłóż bakaliowy farsz z posiekanych orzechów włoskich i pistacji (odrobinę orzechów pozostaw do dekoracji). Na orzechy kolejny płat ciasta, masło i tak dalej, aż do zużycia wszystkich arkuszy ciasta filo. Masłem klarowanym koniecznie przesmaruj też ostatnią wierzchnią warstwę ciasta.
- Ostrym nożem pokrój baklavę w dowolny sposób – możesz wykroić kwadraty, rąby lub trójkąty. Należy pokroić przysmak przed pieczeniem, gdyż po upieczeniu baklava jest tak delikatna i krucha że zaczęłaby się rozwarstwiać i rozpadać podczas krojenia.
- Formę z baklavą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni na grzanie góra, dół i piecz przez 1 godzinę, do zezłocenia.
- Upieczoną, jeszcze gorącą baklavę polej po całej jej powierzchni przygotowanym wcześniej cukrowym syropem i posyp pozostawionymi posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami. Pozostaw do całkowitego wystudzenia i wchłonięcia syropu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Uwagi:
- Koniecznie użyj masła klarowanego! Zwykłe masło będzie przypalało się od wysokiej temperatury piekarnika.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku