Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Bałkańska Baklava z pistacjami i orzechami włoskimi
Bałkańska baklava z bakaliami

Bałkańska Baklava z pistacjami i orzechami włoskimi

Wciągająco słodki przysmak przygotowany z listkującego się ciasta typu filo, pistacji i orzeszków włoskich, klarowanego masła i aromatycznego syropu cukrowego z nutką kwiatów pomarańczy. Kto chociaż raz będą w Chorwacji próbował tamtejszej baklavy, ten zna jej niepowtarzający smak. Wypiek przygotujesz z gotowego listkującego ciasta, co pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu i nerwów.

Wciągająca baklawa z bakaliami

Wciągająca baklawa z bakaliami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: TureckaTrudność: Łatwe
Ilość

20

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

210

kcal

Wyborny bałkański przysmak z ciasta filo, bakalii i cukrowego syropu z nutą kwiatów pomarańczy. Słynna baklawa z pistacjami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SYROP CUKROWY
  • 200 ml 200 wody

  • 200 g 200 białego cukru

  • 3 łyżki 3 wody z kwiatów pomarańczy

  • 3 sztuki 3 kardamonu

  • BAKLAVA
  • 2 opakowania 2 ciasta filo (około 20 płatów ciasta)

  • 220 g 220 masła klarowanego

  • 150 g 150 posiekanych niesolonych pistacji

  • 100 g 100 posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

  • SYROP CUKROWY
  • W rondelku zagotuj wodę z cukrem i nasionkami wydłubanymi z wnętrza kardamonu. Gotuj przez 10 minut bez mieszania, do lekkiego zgęstnienia i uzyskania konsystencji syropu. Ugotowany syrop pozostaw do całkowitego wystudzenia, po czym wymieszaj go z wodą z nutą kwiatów pomarańczy.
  • BAKLAVA
  • Przygotuj większe naczynie żaroodporne oraz silikonowy pędzelek. Dno i brzegi naczynia żaroodpornego przesmaruj warstewką masła klarowanego przy pomocy pędzelka.
  • Płaty ciasta filo pokrój dopasowując je do kształtu naczynia żaroodpornego. Weź pierwszy płat ciasta i połóż na dnie formy, posmaruj kolejną warstwą masła klarowanego, po czym przyłóż kolejnym plastrem filo. Pracując z każdym pojedynczym płatem ciasta, pozostałe trzymaj pod przykryciem ściereczki gdyż błyskawicznie wysychają i tracą swoje właściwości.
  • Kiedy zużyjesz mniej więcej połowę ciasta filo, przykryj je masłem klarowanym jak poprzednio, po czym wyłóż bakaliowy farsz z posiekanych orzechów włoskich i pistacji (odrobinę orzechów pozostaw do dekoracji). Na orzechy kolejny płat ciasta, masło i tak dalej, aż do zużycia wszystkich arkuszy ciasta filo. Masłem klarowanym koniecznie przesmaruj też ostatnią wierzchnią warstwę ciasta.
  • Ostrym nożem pokrój baklavę w dowolny sposób – możesz wykroić kwadraty, rąby lub trójkąty. Należy pokroić przysmak przed pieczeniem, gdyż po upieczeniu baklava jest tak delikatna i krucha że zaczęłaby się rozwarstwiać i rozpadać podczas krojenia.
  • Formę z baklavą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni na grzanie góra, dół i piecz przez 1 godzinę, do zezłocenia.
  • Upieczoną, jeszcze gorącą baklavę polej po całej jej powierzchni przygotowanym wcześniej cukrowym syropem i posyp pozostawionymi posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami. Pozostaw do całkowitego wystudzenia i wchłonięcia syropu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Uwagi:

  • Koniecznie użyj masła klarowanego! Zwykłe masło będzie przypalało się od wysokiej temperatury piekarnika.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*