Buddha Bowl miska szczęścia pełna obfitości

Buddha Bowl miska szczęścia pełna obfitości

Buddha Bowl czyli Miska Buddy inaczej zwana Miską Szczęścia. Pięknie prezentująca się kompozycja różnorodnych wartościowych elementów, zapewniająca dobre samopoczucie. Jak sama nazwa potrawy wskazuje, posiłek podajemy w okrągłej misce, układając składniki na kształt słońca lub uśmiechniętej twarzy Buddy.

Radosna kompozycja wizualna, to istotna zasada przyrządzenia bowla. Przyrządzony posiłek powinien wywoływać satysfakcję już z samego wyglądu. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy się skoncentrować na rozmaitości i zbilansowanym składzie.

Miska rozmaitości powinna zawierać:

  • pełnowartościowe ziarna zbóż: dziki ryż, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna lub kuskus
  • warzywa strączkowe: soczewica, ciecierzyca, bób lub fasola
  • zdrowy tłuszcz i kwasy OMEGA: oliwa z oliwek, olej awokado, olej sezamowy, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, nerkowce, nasiona sezamu
  • świeże warzywa: ogórek, seler naciowy, kalarepa, marchew
  • warzywa gotowane lub grillowane: ziemniaki, cukinia, brokuł, korzeń selera i pietruszki, szparagi
  • kiszonki: kiszona rzodkiewka, kiszone jabłka, ukiszony kalafior, ogórki małosolne
  • zielenina: rukola, roszponka, liście młodego szpinaku, jarmuż, kiełki
  • dressing lub pasta: hummus, tahini, guacamole, vinegret, ocet balsamiczny
Buddha Bowl miska szczęścia pełna rozmaitości

Buddha Bowl miska szczęścia pełna rozmaitości

5.0 z 20 głosów
Danie: PrzekąskęKuchnia: HinduskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Wartościowa miska pełna rozmaitości natychmiast poprawi samopoczucie. Zbilansowany skład Bowla przyniesie same korzyści dla ciała i duszy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREWETKI DUSZONE W WINIE
  • 200 g krewetek vannamei lub tygrysich

  • 30 g masła

  • natka pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g białego wytrawnego wina

  • POZOSTAŁE
  • 1 dojrzałe mango

  • 1 ogórek gruntowy

  • 2 owoce kiwi

  • 1 awokado

  • 1 limonka

  • 1 szklanka zielonej soczewicy

  • garść liści rukoli


Sposób przygotowania:

  • Zieloną soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 2 szklanki wody, do wrzątku wsypać soczewicę. Gotować pod częściowym przykryciem przez 15 minut. Soczewica powinna być sypka, nie może się rozgotować na papkę.
  • Jeśli używamy krewetek mrożonych, powinniśmy je rozmrozić przed smażeniem. Następnie obrać z pancerza i oderwać ogonki. Na patelni roztopić masło i zeszklić drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Dodać krewetki oraz białe wino i dusić je z obu stron po około 2 minuty. Pod sam koniec smażenia doprawić odrobiną soli morskiej.
  • Mango, kiwi i awokado obrać ze skórki i pokroić w dowolny, estetyczny sposób. Ogórek gruntowy pokroić w miarę możliwości jak najcieńsze paseczki (podobne do tych znajdujących się w rolkach sushi).
  • Na dnie miseczki ułożyć świeżą rukolę i wsypać część ugotowanej soczewicy. Pozostałe przygotowane składniki ułożyć w misie w dowolny sposób, który będzie nam się podobał i będzie satysfakcjonujący. Polać delikatnie sokiem z limonki.

Uwagi:

  • W zależności od pory dnia i spodziewanego posiłku, można także przygotować Buddha Bowl w wersji słodkiej. Taka wersja zawiera świeże owoce, orzechy, sosy owocowe i marmoladkę. Zapraszam do kolejnego posta, w celu zapoznania się z deserową wersją miski szczęścia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam wasze orientalne przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*